Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul iranian al afacerilor externe pledează pentru o 'ajustare inteligentă' între domeniile militar şi diplomatic

Financial Times
Mohammad Javad Zarif

Ministrul afacerilor externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, s-a declarat miercuri în favoarea unei "ajustări inteligente" între domeniile militar şi diplomatic, exprimându-şi regretul că o înregistrare audio care a ajuns în presă a generat "certuri interne", informează AFP, potrivit Agerpres.

"Punctul principal" al observaţiilor făcute în această înregistrare, în care Zarif afirmă că armata are prea multă influenţă comparativ cu diplomaţia, este de a sublinia "necesitatea unei ajustări inteligente a relaţiei între aceste două aripi" ale puterii iraniene, a scris ministrul iranian pe contul său de Instagram.

De asemenea, este necesar "să se fixeze priorităţi prin intermediul structurilor juridice şi sub înalta supraveghere a ghidului suprem" al Iranului, a adăugat Zarif, la câteva zile după divulgarea înregistrării controversate care a provocat reacţii aprinse în Iran.

Citește și: BREAKING SURSE Începe PELERINAJUL în JUSTIȚIE pentru fostul ministru Bodog

Mass-media din străinătate, printre care The New York Times, au difuzat recent ceea ce au prezentat a fi extrase dintr-o înregistrare cu o conversaţie a ministrului de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, fără a preciza cum le-au obţinut.

Potrivit unui extras publicat de cotidianul american, ministrul spune: "În Republica Islamică, tabăra militară domneşte. Am sacrificat diplomaţia în faţa taberei militare", în condiţiile în care "tabăra militară ar trebui să fie în serviciul diplomaţiei", cu referire la rolul important pe care îl juca generalul Qassem Soleimani în politica externă a Iranului.

"Îmi pare foarte rău că o discuţie teoretic secretă cu privire la necesitatea unei sinergii între diplomaţie şi domeniul militar se transformă în certuri interne", a reacţionat Zarif, miercuri, într-un mesaj postat pe contul său de Instagram.

Cu o zi înainte, preşedintele iranian Hassan Rouhani a ordonat declanşarea unei anchete pentru "complot" în urma acestei scurgeri în presă, pentru a-i identifica pe "autorii furtului" unei înregistrări de trei ore.

Divulgarea acestei înregistrări, care intervine înainte de alegerile prezidenţiale din iunie, a dominat discuţiile politice în Iran după publicarea ei de mass-media internaţionale.

Afirmaţiile au provocat critici aprinse din partea mass-media şi politicienilor conservatori din Iran, cazul generalului Soleimani fiind un subiect sensibil.

Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă american la Bagdad, în ianuarie 2020. El era şeful Forţei Qods, însărcinată cu operaţiuni externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.