Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, și-a dat demisia după armistiţiul încheiat de Israel cu grupările palestiniene

South China Morning Post
 Avigdor Lieberman

Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, şi-a anunţat miercuri demisia din guvernul lui Benjamin Netanyahu, în semn de protest faţă de armistiţiul încheiat de Israel cu grupările palestiniene în Fâşia Gaza, relatează Reuters, DPA şi AFP, informează Agerpres.

Lieberman a cerut organizarea de alegeri anticipate, aruncând în incertitudine viitorul guvernului în funcţie din 2015, considerat unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului.

Ministrul ultranaţionalist a denunţat în faţa presei armistiţiul ca pe "o capitulare în faţa terorismului". "Statul cumpără calmul pe termen scurt cu preţul unor daune grave pe termen lung pentru securitatea naţională", a spus el.

Lieberman a criticat şi decizia guvernului de a permite transferul a milioane de dolari din Qatar în Fâşia Gaza în principal pentru plata salariilor funcţionarilor mişcării islamiste palestiniene Hamas.

"Trebuie să ne înţelegem asupra unei date pentru alegeri cât mai curând posibil", a spus Lieberman, în contextul în care actuala legislatură ar trebui să se încheie în noiembrie 2019.

Gruparea palestiniană Hamas a calificat, într-un comunicat, demisia ministrului apărării israelian drept "o victorie".

Armistiţiul a fost anunţat unilateral de gruparea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, marţi seară, după o escaladare severă a conflictului, marcată de o ploaie de rachete palestiniene asupra Israelului şi o serie de lovituri aeriene ale armatei israeliene, potrivit dpa.

Media israeliene au relatat că guvernul israelian a decis să respecte armistiţiul, după o întâlnire a cabinetului de securitate al ţării.

Lieberman, 60 de ani, fost ministru de externe şi lider al partidului ultra naţionalist Yisrael Beiteinu, a fost ministru al apărării din mai 2016. El este o figură controversată în politica israeliană din cauza retoricii sale anti-arabe.

Guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu se bazează pe sprijinul a cinci parlamentari ai Yisrael Beiteinu în parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.