Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul israelian al apărării declară că Israelul 'trebuie să acţioneze acum împotriva Iranului'

israel iran israel

Ministrul israelian al apărării, Beny Gantz, a susţinut luni că Israelul ''trebuie să acţioneze acum împotriva Iranului'', în urma atacului comis joi asupra petrolierului Mercer Street, consemnează agenţia EFE.

''Agresiunea Iranului în regiune este generală şi se intensifică pe frontul maritim în special'', a estimat Gantz într-un discurs în faţa parlamentului israelian.

''Iranul luptă nu doar pentru a obţine capacităţi nucleare, ci desfăşoară totodată o periculoasă cursă a înarmării şi creează instabilitate în Orientul Mijlociu'', a adăugat ministrul israelian, relatează Agerpres.ro.

''Recentul atac asupra Mercer Street, care a provocat moartea a doi civili nevinovaţi, este o încălcare clară a dreptului internaţional, este imoral şi constituie un act de escaladare'', a subliniat el.

Duminică, premierul israelian Naftali Benet şi-a exprimat în timpul unei şedinţe de guvern speranţa că ''comunitatea internaţională va transmite clar regimului iranian că a comis o greşeală gravă''. ''În orice caz, ştim cum să trimitem un mesaj Iranului în modul nostru'', a avertizat el.

Petrolierul Mercer Street, în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ţinta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. Doi membri ai echipajului navei, un român şi un britanic, au fost ucişi.

Acest episod marchează un nou capitol de tensiuni între Israel şi Iran, după alte sabotaje care au vizat recent nave israeliene sau iraniene.

Pe 25 februarie anul acesta, nava israeliană MV Helios Ray a fost avariată de o explozie tot în largul coastelor Omanului, atac pe care Israelul l-a atribuit Iranului.

Ulterior, pe 10 martie, un cargobot iranian este lovit de un dispozitiv exploziv în timp de naviga pe Mediterana, potrivit presei iraniene, iar pe 6 aprilie a altă navă comercială iraniană este uşor avariată de o explozie în Marea Roşie, în apropierea coastelor statului Djibouti. Potrivit agenţiei iraniene Tasnim, această navă, ''Saviz'', era folosită de armata iraniană şi a fost avariată de o mină magnetică.

A doua zi după incidentul din 10 martie, publicaţia Wall Street Journal a relatat, citând responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, că Israelul a atacat de la sfârşitul anului 2019, folosind în special mine subacvatice, cel puţin zece nave care se îndreptau spre Siria şi care transportau cele mai multe dintre ele petrol iranian.

Întrebat despre aceste relatări, ministrul Benny Gantz a spus că nu comentează ''informaţii din presa străină''.

În reacţiile transmise luni după atacul asupra petrolierului Mercer Street, Teheranul a acuzat Londra şi Washingtonul că păstrează ''tăcerea'' asupra ''atacurilor teroriste'' care au vizat ''navele comerciale'' iraniene în Marea Roşie şi în apele internaţionale.

Potrivit Israelului, Statelor Unite şi Regatului Unit, atacul împotriva acestui petrolier a fost executat cu o dronă şi Iranul se află în spatele său, ceea ce Teheranul dezminte.

''Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (...) Există dovezi pentru aceasta'', a susţinut premierul israelian Naftali Bennett, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite ''sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul'', adăugând că Washingtonul ''se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă'', iar premierul britanic Boris Johnson a apreciat că ''Iranul trebuie să suporte consecinţele pentru ceea ce a făcut''.

În replică, guvernul de la Teheran a negat orice implicare în acest incident şi a susţinut că ''unele ţări au intenţia să creeze insecuritate şi haos pe scena internaţională prin orchestrarea unor astfel de măsuri''.

"Dacă aceste ţări au vreo dovadă care să le demonstreze afirmaţiile false, ar fi trebuit să le şi arate", a declarat un purtător de cuvânt al MAE iranian, Saeed Khatibzadeh. "Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-şi proteja securitatea şi interesele naţionale şi va răspunde fără întârziere, cu forţă şi seriozitate, oricărei eventuale acţiuni hazardate'', a adăugat acesta, conform site-ului ministerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.