Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul israelian al apărării denunță transferul de arme de către Iran în Venezuela

The Times of Israel
Benny Gantz

Ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a denunţat marţi 'transferul de arme de către Iran în Venezuela', afirmând că Forţele Al-Quds - unitatea specială a Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe - operează deja în America de Sud, potrivit EFE.

Chiar dacă Gantz nu a oferit mai multe detalii despre aceste presupuse operaţiuni, el le-a încadrat în ceea ce a denumit 'export de terorism iranian' sub conducerea ayatollahului Ali Khamenei. Acuzaţia a fost făcută cu ocazia unei conferinţe consacrate problemelor de politică şi securitate la Universitatea Reichman din Israel.

Totodată, ministrul israelian al apărării a evocat că, în 2018, Teheranul a utilizat drone 'încercând să transfere explozibili din Siria teroriştilor' palestinieni din Cisiordania.

În acest caz, a spus el, dronele iraniene au decolat de pe aeroportul T4 din Siria, fiind încărcate cu explozibili, pe care - potrivit serviciilor de informaţii israeliene - încercau să-i transfere miliţiilor palestiniene din Cisiordania.

Pe de alta parte, Gantz a subliniat că Iranul foloseşte două baze militare, în regiunea Chabahar şi pe insula Qeshm (în strâmtoarea Ormuz), pentru a efectua atacuri maritime şi a-şi depozita dronele.

Aceste acuzaţii intervin cu puţin timp înaintea reluării săptămâna viitoare a negocierilor între Iran şi Grupul 5+1 (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) pentru a relansa acordul nuclear din 2015 şi căruia Israelul se opune cu fervoare, potrivit Agerpres.ro.

În cursul conferinţei pe probleme de securitate, premierul israelian Naftali Bennett s-a referit la aceste negocieri şi a menţionat că, 'şi în cazul în care se va ajunge la o relansare a acordului, Israelul nu va fi parte la pact şi, deci, nu va avea nicio obligaţie faţă de el', într-o aluzie clară la avertismente deja formulate de Israel, care nu a exclus un atac împotriva Iranului pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară.

'Statul israelian trebuie să-şi menţină capacitatea şi libertatea de acţiune în orice situaţie şi în orice împrejurare politică', a adăugat Bennett.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.