Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul israelian de externe a sosit în Egipt pentru convorbiri despre consolidarea legăturilor diplomatice

Yair Lapid

Ministrul israelian de externe Yair Lapid a sosit joi în Egipt pentru convorbiri despre consolidarea legăturilor dintre cele două ţări cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, precum şi evaluarea unei încetări a focului în vigoare de mai multe luni în Fâşia Gaza palestiniană, au anunţat oficiali, citaţi de DPA.

Egiptul, care a devenit prima ţară arabă ce a stabilit legături diplomatice cu Israelul în 1979, acţionează adesea ca mediator în conflictul dintre Israel şi palestinieni.

Mai înainte în acest an, Cairo a negociat o încetare a focului între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, la putere în Gaza.

Încetarea focului a intrat în vigoare în mai, punând capăt unor lupte care au durat 11 zile în enclava palestiniană.

Joi, al-Sissi a promis eforturi egiptene de a preveni noi tensiuni între palestinieni şi israelieni, a declarat purtătorul de cuvânt prezidenţial egiptean Bassam Radi.

Lapid a discutat cu al-Sissi situaţia din Gaza şi i-a prezentat un plan de "economie pentru securitate", care abordează problema captivilor israelieni şi persoanelor dispărute acolo, a declarat Ministerul de Externe israelian, fără a da mai multe detalii, potrivit Agerpres.ro.

Ei au discutat de asemenea despre programul nuclear al Iranului şi aprofundarea cooperării egipteano-israeliene în domeniile economiei, energiei, agriculturii şi comerţului, a adăugat acesta.

Lapid a lăudat Egiptul drept "un partener strategic deosebit de important pentru Israel". "Scopul meu este să ne consolidăm securitatea, relaţiile diplomatice şi economice cu Egiptul", a adăugat el la finalul discuţiilor.

Mai târziu joi, Lapid s-a întâlnit cu omologul său egiptean, Sameh Shoukry. Ambii oficiali au participat la întoarcerea la Cairo a 95 de obiecte arheologice egiptene confiscate de Israel, a anunţat Ministerul de Externe egiptean.

În septembrie, Naftali Bennett a devenit primul prim-ministru israelian care a vizitat în 10 ani Egiptul, unde s-a întâlnit cu al-Sissi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.