Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției, vizită la penitenciarul vedetelor

luju.ro
raluca pruna

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a efectuat o vizită în penitenciarul în care sunt ”cazate” multe vedete. Potrivit oficialilor MJ, ministrul Prună a stat câteva ore la Penitenciarul Poarta Albă şi a încercat să discute cu cât mai mulţi deţinuţi. 

Vizita ministrului la penitenciar vine după ce MJ a lansat un proces de informare şi consultare publică cu privire la situaţia sistemului şi măsurile ce pot fi luate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi reducerea sustenabilă a supraaglomerării. 

Deţinuţi din toată ţara au declanşat, la începutul lunii iulie, ample proteste împotriva condiţiilor din închisori, vârful fiind atins pe 14 iulie, când au fost înregistrate evenimente în 15 penitenciare. 

Ministrul Justiţiei afirma, după ce deţinuţii din mai multe penitenciare din ţară au refuzat hrana, că România nu mai poate amâna luarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei din închisori, chiar dacă sumele alocate pentru investiţiile care trebuie să fie făcute ar putea provoca şi nemulţumiri. 

"Suntem acum într-un moment în care nu avem de ales, trebuie să acceptăm că avem, ca societate, o problemă gravă, trebuie să acceptăm că cei care au greşit îşi execută pedeapsa într-un penitenciar, dar trebuie să o facă într-un mod demn şi mai trebuie să acceptăm că avem numeroase hotărâri de condamnare la CEDO. Şi pentru toate aceste motive cred că suntem în ceasul al doisprezecelea pentru a propune nişte măsuri, chiar dacă poate că ele nu or să fie populare pentru toată lumea. Cei care nu vor să investim nimic în penitenciare, când vor vedea bugetele pe care o să le alocăm, vor fi nemulţumiţi, cei care îşi doresc o graţiere colectivă şi o amnistie, atunci când vor vedea că nu va exista sub mandatul meu o asemenea măsură, vor fi şi ei nemulţumiţi", declara Raluca Prună, la sfârşitul lunii iulie. 

În aceeaşi perioadă, ministrul Raluca Prună anunţa că nu intenţionează să propună o lege de graţiere sau amnistie, chiar dacă au existat presiuni în acest sens în spaţiul public. 

"Am simţit o foarte mare presiune. De altfel, presiunea a fost şi publică. (...) Nu am de gând să propun niciun fel de măsură de graţiere şi de amnistie. De ce? Pentru că asta nu ar rezolva cauza. Noi avem o problemă de condiţii în penitenciar şi presupunând prin absurd că mâine toată lumea ar ieşi din penitenciar, condiţiile rămân aceleaşi. Şi sistemul judiciar din România va continua să condamne persoane care se vor duce în aceleaşi condiţii şi vor avea exact aceleaşi probleme" declara Raluca Prună, apreciind că soluţia problemelor din penitenciare nu ar fi graţierea, ci identificarea şi apoi rezolvarea cauzelor care au condus la situaţia actuală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.