Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției: 'Alegerea preşedinţilor de CJ prin vot indirect, adoptată doar printr-un proiect de lege în Parlament'

Inquam Photos / Octav Ganea
Catalin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat în şedinţa de guvern de marţi că măsura alegerii preşedinţilor de consilii judeţene de către consilieri poate fi adoptată doar printr-un proiect de lege în Parlament, nu prin OUG iniţiată de Ministerul Dezvoltării, care ar încălca normele constituţionale, potrivit Agerpres.

Predoiu a făcut precizarea după ce ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, i-a cerut premierului să accepte sistarea procedurii de avizare a proiectului de OUG privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, de către consilierii judeţeni, invocând faptul că Ministerul Justiţiei a avizat negativ proiectul, iar Autoritatea Electorală Permanentă nu-l susţine.

"Din păcate, din punct de vedere constituţional, avem o problemă şi o vulnerabilitate de netrecut, în opinia mea, pentru că acest sistem nou de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene într-o manieră indirectă reprezintă o schimbare faţă de situaţia anterioară, ceea ce ar intra în contradicţie cu prevederile şi conţinutul deciziei Curţii Constituţionale 682 din 2012. Această Curte Constituţională impune păstrarea sistemelor de vot într-o perioadă de un an de zile, înainte de alegeri, neschimbat. Deci, această schimbare nu se încadrează în termenul de un an de zile şi subliniez aici, (...) pentru că nu există aceeaşi situaţie ca în cazul alegerii primarilor într-unul sau în două tururi, pentru că acolo există un sistem de vot direct. Aici este vorba de cu totul altceva, e o schimbare radicală şi ar contraveni principiului securităţii juridice. Din acest motiv, cu tot regretul şi, repet, aprecierea pentru efortul colegilor...", a declarat ministrul Justiţiei.

Citește și: CIRC DIPLOMATIC! Ambasada României din Londra e ACUZATĂ că nu și-a plătit chiria: datoriile se ridică la 75.000 de lire sterline

Întrebat de Orban care ar fi soluţia, ministrul Justiţiei a spus: "Soluţia este în Parlament, prin deblocarea dezbaterilor parlamentare, din păcate oprite printr-o decizie a fostei majorităţi PSD, la nivelul acelei comisii speciale de elaborare şi analizarea Codului electoral".

Şeful Executivului a vrut să se asigure că în cazul în care Parlamentul aprobă o astfel de modificare, nu este nicio problemă.

"Dacă Parlamentul adoptă şi prevede anumite reguli care să respecte aceste prescripţii ale Curţii Constituţionale, e voinţa Parlamentului. Dar, din păcate, Guvernul în acest moment...", a precizat Predoiu.

Premierul a conchis: "Atunci trebuie să le transmitem colegilor din Camera Deputaţilor să ceară introducerea pe ordinea de zi a plenului".

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.