Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției: 'CSM trebuie urgent să elaboreze o strategie de resurse umane coerentă pe termen lung'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut miercuri, 28 octombrie, o întâlnire bilaterală de lucru, în sistem de videoconferință, cu omologul său olandez, Sander Dekker. La discuţii a participat şi E.S. Roelof van Ees, Ambasadorul Olandei la Bucureşti.

Cei doi miniştri au discutat pe marginea recentului Raport privind Statul de Drept, publicat de Comisia Europeană, la 30 septembrie, atât aspectele orizontale, cât şi cele punctuale, din rapoartele dedicate celor două state.

Citește și: SFIDĂTOR În plină pandemie, un medic a fost prins când lua mită: a fost reţinut pentru 24 de ore

Un alt subiect de interes a fost cooperarea judiciară între autorităţile române şi cele olandeze. Cooperarea tehnică bilaterală va consta în schimb de informaţii cu privire la protecţia victimelor infracţiunilor, digitalizarea justiţiei, dar și privind funcționarea unor instituții din sistemul judiciar. Totodată, au fost abordate și aspecte legate de colaborarea judiciară între cele două țări cu privire la traficul de persoane.

Citește și: O nouă problemă pentru toți primarii: mașina redevine opțiunea principală de transport, în ciuda investițiilor în autobuze sau tramvaie

Cătălin Predoiu: „Cooperarea bilaterală româno-olandeză în domeniul justiţiei durează de peste 20 de ani. Există teme de actualitate care, deşi tratate la nivel european, îşi dobândesc consistenţă prin cooperarea bilaterală. Schimbul de experienţă între practicieni este mai mult decât bine-venit, experienţa olandeză fiind printre cele mai valoroase la nivelul UE. Recentul Raport privind Statul de drept arată că toate sistemele judiciare din Uniunea Europeană sunt în schimbare.

În plus, pandemia COVID-19 a impus deja urgentarea digitalizării și desfășurarea unor proceduri judiciare la distanță. Olanda are un sistem judiciar performant și pentru faptul că nu se confruntă cu deficit de personal, iar condițiile logistice ale actului de justiție sunt corespunzătoare în întreg sistemul. Noi avem încă unități de parchet cu 2-3 procurori și sedii de instanțe și parchete în care nu mai încap dosarele. De aceea, am dat prioritate în acest an măsurilor de finanțare și logistică, e un început, dar ani mulți de acum înainte trebuie să investim în logistica sistemului judiciar și a celui penitenciar, iar CSM trebuie urgent să elaboreze o strategie de resurse umane coerentă pe termen lung, să ne conjugăm eforturile. De altfel, am convenit cu ministrul olandez să primim mai multe informații despre modalitatea de funcționare a CSM olandez, să căutăm cele mai bune soluții pentru a realiza „benchmark 1” din MCV, creșterea eficienței CSM și a sistemului judiciar.

În ce privește anticorupția, cetățenii români au în continuare mari așteptări de la DNA, instituție pe care o sprijinim fără rezerve cu toate competențele legale de care dispune Ministerul Justiției. Trebuie însă să fim conștienți că flagelul corupției trebuie combătut și prin prevenție, iar el va fi eradicat din societate doar în momentul în care va opera pe deplin o cultură a integrității în funcțiile publice.

Avem, de asemenea, și alte provocări, traficul de persoane, inclusiv de copii, și exploatarea sexuală, iar aici avem mari așteptări de la cooperarea bilaterală cu Olanda, inclusiv sub aspectul prevenției. Am convenit cu ministrul olandez să facilităm și mai mult cooperarea dintre DIICOT și omologii olandezi, pentru a conjuga eforturile de combatere a traficului de persoane.

Citește și: Interesele Rusiei în Balcani! 'Influența nocivă' a rușilor în regiune. Serghei Lavrov: 'De unde vine?'

Îmbunătățirea condițiilor și a capacității de cazare în sistemul penitenciar este, de asemenea, un subiect de interes comun, din perspectiva transferurilor de deținuți pentru executarea pedepselor în țara de naționalitate. Ministerul Justiției va continua politica de finanțare a lucrărilor de ameliorare cu finanțare de la Mecanismul Financiar Norvegian și creștere a capacității de cazare, prin construcția celor două penitenciare noi de la Unguriu și Berceni, cu finanțare de la Banca Europeană”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, la finalul reuniunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.