Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco: Pentru sancționarea deputaților care au purtat panglica Sf.Gheorghe nu este necesară ridicarea imunității

cotidianul.md
sergiu litvinenco

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că nu este nevoie de ridicare a imunității parlamentare în privința deputaților care au sfidat prevederile Codului contravențional și au purtat, la data de 9 mai, panglica Sf.Gheorghe, interzisă pe teritoriul R.Moldova ca fiind unul din simbolurile invaziei ruse în Ucraina, conform deschide.md.

„Din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului, celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului. Această concluzie rezultă din prevederile art. 70 alin. (3) și 71 din Constituția Republicii Moldova, par. 67-71 și 76 din Hotărârea Curții Constituționale, art. 10 din Legea nr. 39/1994 despre statutul deputatului în Parlament și art. 95 din Legea nr. 797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului. Deci, conceptul constituțional de imunitate parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la «iresponsabilitatea» juridică”, a scris demnitarul.

Potrivit lui, în cazul celor care au încălcat legea și au utilizat simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu se impune nici una din acțiunile enumerate (reţinere, arestare, percheziţie, trimitere în judecată), astfel încât, din punctul său de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității.

„M-am convins încă o dată că PSRM este partid care nu dă doi bani pe supremația legii și statul de drept. Declarațiile politice vizând inoportunitatea interzicerii simbolurilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei s-au făcut în plenul Parlamentului. Dar după ce Parlamentul a votat modificările, legea a fost promulgată de Șeful Statului și, prin publicarea sa în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare, nu mai vorbim de poziție politică față de ceva, ci de o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată. Statul de drept este un imperativ constituțional și deputații nu au „libertatea” de a contesta valorile constituționale fundamentale prevalându-se de imunitate”, a precizat Litvinenco.

Amintim că Deschide.MD a publicat miercuri, 11 mai, lista a 17 parlamentari socialiști și comuniști care la data de 9 mai au sfidat legea și au purtat panglica Sfântului Gheorghe, interzisă pe teritoriul R.Moldova ca fiind simbol al invaziei ruse în Ucraina.

De menționat că panglica Sf.Gheorghe reprezintă unul din simbolurile invaziei ruse în Ucraina. Legislația națională prevede amenzi de la 4500 la 9000 lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore aplicată persoanelor fizice și 9000 - 18000 lei pentru persoane cu funcție de răspundere care confecționează, vând, răspândesc, dețin și utilizează public atributele și simbolurile general cunoscute în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.