Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a RĂBUFNIT: 'Nu există o Comisie Iordache'

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat, la Timişoara, că ”nu există o Comisie Iordache” şi că de la nivelul Ministerului Justiţiei au fost transmise proiectele de lege pentru modificarea Codului Penal. Toader spune că independenţa procurorilor este garantată de Constituţie şi că pentru erorile magistraţilor răspunde statul, conform News.ro.

Citeşte şi: Liviu Pleşoianu, despre protestul de la mitingului PSD: 'Respectivii #scelerați vor avea în sfârșit ocazia să cunoască statul de drept pe dinăuntru'

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat, joi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Prefectura Timiş, că pentru modificarea legilor justiţiei nu există o Comisie Iordache, ci o comisie specială, el făcând referire şi la răspunderea magistraţilor pentru erorile judiciare comise de aceştia.

”În primul rând, nu există o Comisie Iordache, există o comisie specială referitoare la modificarea legilor justiţiei. De la Ministerul Justiţiei am transmis proiectele de lege pentru modificarea Codului Penal, procedurii penale în acord cu deciziile Curţii Constituţionale pentru transpunerea directivelor privind confiscarea extinsă în penal, prezumţia de nevinovăţie în procedură penală. În Constituţie se garantează independenţa procurorilor, dar în Constituţie se spune că statul răspunde pentru erorile judiciare comise de către magistraţi. Tot în Constituţie se spune că răspunderea magistraţilor nu e înlăturată, dacă au comis eroarea cu rea credinţă sau gravă neglijenţă. Avem o regulă în Constituţie care spune: Domnule magistrat, nu eşti în afara oricărei forme de răspundere, dacă eroarea judiciară ai comis-o cu rea credinţă sau gravă neglijenţă. Prin urmare, dacă ne ducem la latura subiectivă dintre elementele constitutive ale unei infracţiuni, vom vedea că cerinţa Constituţiei nu se referă numai la forma de vinovăţie cu intenţie direct sau indiret, ci la ceva mai mult. Care înseamnă nu numai că a prevăzut consecinţa negativă, ci în concret a avut posibilitatea să o prevadă, să o evite, ca aceasta să nu se comită. În Constituţie, răspunderea este consacrată cu aceste două trepte de garantare a independenţei. Că statul răspunde pentru erori dar dacă e cu gravă eroarea, nu se înlătură răspunderea magistratului”, a explicat Toader.

Întrebat cum explică faptul că niciun magistrat nu a fost tras la răspundere pentru diverse erori, ministrul Justiţiei a spus că până acum Ministerul Finanţelor nu a considerat oportun să se îndrepte împotruva magistraţilor care greşesc.

”Legea cum e acum în vigoare spune că statul se poate îndrepta, prin Ministrerul de Finanţe (împotriva magistraţilor care comit erori – n.r.). Erori au fost judiciare, din păcate, în ultimul timp am văzut din ce în ce mai multe. Încălcări de drepturi şi libertăţi nu puteţi să nu le vedeţi. Că statul răspunde e evident, nu putem să nu constatăm cu toţii. De-a lungul anilor, Ministerul de Finanţe nu a considerat oprotun să se îndrepte să devină o realitate, adică chair să se îndrepte. Nu pot să răspund de ce Ministerul Finanţelor nu a considerat oportună promovarea acţiunii împotria celui care a podus eroare juiciară”, a mai spus Tudorel Toader.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.