Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul maghiar de externe: 'Este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia'

balkangreenenergynews.com
Peter Szijjarto

Este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia, iar Ungaria nu are nevoie de la nimeni de lecţii despre libertate şi istorie, a spus ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, miercuri, în Polonia, acuzând totodată Uniunea Europeană că nu a făcut nimic pentru a dezvolta rute alternative de transport a energiei care să reducă dependenţa de Rusia, relatează MTI, conform news.ro.

Potrivit unui comunicat al MAE de la Budapesta, la Forumul Economic din Karpacz, şeful diplomaţiei ungare a vorbit despre viitorul cooperării Grupului de la Visegrád şi s-a plâns că unii acuză ţara sa că ar fi pro-Rusia şi prietenă cu Putin. Percepţia nu este întotdeauna aceeaşi cu realitatea, iar în Polonia acest lucru nu trebuie explicat, a punctat Szijjártó.

„Astăzi, unii vor să îi dea Ungariei lecţii despre istorie, libertate, opresiunea Uniunii Sovietice şi comunişti, persoane care nu au experimentat acest lucru”, a subliniat ministrul maghiar de externe. „Este nedrept să acuzi Ungaria că este prietenă cu Rusia, pentru că realitatea fizică, adică aprovizionarea cu energie, este determinată de infrastructura existentă, iar Uniunea Europeană nu face nimic pentru a dezvolta rute alternative de transport”, susţine Péter Szijjártó. Ministrul a explicat că guvernul maghiar lucrează la identificarea unor noi surse de gaze naturale, însă capacitatea infrastructurii energetice din Europa de Sud-Est nu este suficientă, iar UE nu doreşte să finanţeze dezvoltarea.

În mod similar, 85% din consumul de ţiţei este asigurat de furnizorii de energie din Rusia, iar pe singura rută alternativă, conducta din Marea Adriatică, autorităţile croate au mărit de cinci ori taxa de tranzit şi nimeni nu protestează faţă de acest lucru în Europa, s-a plâns ministrul de externe şi al comerţului exterior.

Grupul de la Vișegrad

Péter Szijjártó a subliniat că Grupul de la Visegrad continuă să fie în centrul strategiei de politică externă a Ungariei, deoarece în mijlocul dificultăţilor, statele central-europene pot fi mai eficiente dacă îşi unesc forţele, decât separat.

Szijjártó a menţionat că dacă Ungaria – împreună cu Cehia, Polonia şi Slovacia – nu s-ar fi împotrivit cotelor obligatorii de migranţi impuse de Uniunea Europeană, continentul ar fi acum plin de imigranţi ilegali.

“În ciuda diferenţelor de opinie, este în interesul nostru ca această alianţă să şi fie consolidată, şi nu doar să supravieţuiască”, a conchis Péter Szijjártó.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.