Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Mediului vorbește despre gunoaiele din Craiova: 'Problema e uriașă'

Barna Tanczos,

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat joi, la Craiova, că depozitul de deşeuri de la Mofleni, în care sunt aduse gunoaiele din tot judeţul Dolj, este foarte aproape de oraşul Craiova şi trebuie mutată, însă "problema este uriaşă", pentru că aceasta are autorizaţie dată de unele persoane care "nu s-au gândit de două ori".

"Groapa de gunoi din Craiova este foarte aproape de oraş, pe malul Jiului. Înţeleg că este o problemă, înţeleg în acelaşi timp că această activitate a fost autorizată. Am văzut că există un plan al ADI (n.red.: Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) de a construi un alt depozit. Eu sunt pentru o soluţie legală, o soluţie corectă. În cazul în care depozitul funcţionează ilegal, trebuie închis. În cazul în care depozitul are autorizaţie de funcţionare, trebuie găsită o locaţie cât mai departe de oraş, pentru a continua în viitorul apropiat activitatea acolo. (...) Din păcate, se pare că acea groapă a fost autorizată şi construită în condiţii legale, că altfel cineva i-ar fi oprit demult. Deci, este o problemă uriaşă, pentru că cei care au autorizat şi care au dat voie să construiască groapa acolo nu s-au gândit de două ori şi acum noi încercăm să scoatem bolovanul din apă", a spus ministrul Mediului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă-n aer ultimul scenariu! ‘Nu se pune problema’

Acesta a explicat că trebuie găsită o soluţie astfel încât activitatea să nu fie suspendată de procese, pentru că cei care sunt interesaţi de activitatea acestei gropi nu au alt scop "decât să facă bani".

"Groapa trebuie mutată din oraş, dar trebuie găsită soluţia legală, astfel încât activitatea acelui depozit să nu fie suspendată mâine-poimâine de procese pe patru-cinci ani. Deci, singura soluţie este să găsim varianta legală de îndepărtare a deşeurilor de zona locuită, astfel încât să nu ne blocăm patru-cinci ani de procese, pentru că cei care sunt interesaţi de activitatea acestui depozit cu siguranţă nu au venit aici dezinteresaţi şi cu alt scop decât să facă bani", a afirmat Barna Tanczos.

Potrivit sursei citate, Craiova are probleme de poluare a mediului, cu depăşiri şi valori apropiate de cele maxime la MP 10, cu MP 2,5 (n.red.: materie de particule solide şi picături de lichid prezente în atmosferă foarte periculoase pentru sănătate care generează boli cardiovasculare grave, mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare, reducerea speranţei de viaţă).

Citește și: PSD pune tunurile pe PNL și USR: ‘Noi propunem un buget pentru dezvoltare, nu un buget pentru înghețare’

Ministrul Mediului a subliniat că în momentul de faţă nu vede care este strategia privind managementul deşeurilor în judeţul Dolj şi care este strategia pentru Craiova privind managementul deşeurilor iar problema gunoaielor la nivel naţional este legată de faptul că se vorbeşte doar de depozitare, şi nu şi de deviere şi economie circulară.

"Depozitul de deşeuri nu ar trebui să fie cea mai mare problemă, pentru că dacă avem colectare selectivă, o cantitate nesemnificativă va ajunge în viitor în acest depozit. Neutralizarea deşeurilor sau incinerarea trebuie analizată cu mare atenţie, pentru că nu aş vrea să ajungem în situaţia de a polua prin ardere; trebuie văzut ce tehnologie se foloseşte şi autorizarea trebuie să fie în regulă din acest punct de vedere. Colectare selectivă şi deviere - singura soluţie, indiferent cine este administratorul gropii de gunoi, indiferent cine valorifică prin economie circulară cantităţile deviate. Nu vom rezolva problema niciodată dacă vorbim strict de depozitare. Asta am făcut 10 ani de zile: am umplut de 10 ori mai repede toate celulele din toate depozitele din toată ţara. Dacă nu facem colectare selectivă şi dacă nu reuşim să deviem 60-70% din deşeuri, atunci zi de zi vom avea problema depozitării", a susţinut Barna Tanczos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.