Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Muncii închide gura alarmiștilor. Detalii de ultim moment despre recalcularea pensiilor

Inquam Photos / George Calin
Simona Bucura Oprescu

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dezminte zvonurile potrivit cărora numai anumite pensii vor fi recalculate și susține că absolut toți pensionarii vor beneficia de recalculare și că, în cazul celor care vor obține sume mai mici după recalculare, se va menține cuantumul cel mai favorabil.

Ministrul Muncii a declarat că în iunie-iulie vor fi emise deciziile de recalculare, astfel încât românii să-și primească pensiile recalculate începând cu luna septembrie.

„Cu legea 360 pe 2023 am fost pe zis si făcut. Pensiile românilor vor fi recalculate la timp, estimările noastre sunt că, în iunie-iulie, vom emite deciziile de recalculare. Toți românii își vor primi deciziile cu pesiile recalculate, toate pensiile vor fi recalculate. Absolut toate se vor recalcula.

În septembrie, românii își vor primi pensiile majorate ca urmare a recalcularii. Se menține în calcul cuantumul cel mai favorabil si astfel de atingem cea mai importanta dintre ținte, de a aduce echitate în interiorul sistemului public de pensii, astfel că, indiferent, pe ce lege ai ieșit, penrtu contributii egale si munca egala vei beneficia de o pensie egală.

În orice act normativ avem acest drept dar veti vedea ca legea este o lege buna, care ii va multumi pe romani”, a dat asigurări ministrul Bucura-Oprescu, la românia tv.

Veste încurajatoare pentru pensionarii care trebuie să aducă documente de la angajatori care nu mai există

Ministrul a vorbit și despre documentele pe care pensionarii trebuie să le ducă la Casele de Pensii pentru recalculare. O mare problemă întâmpină, însă, pensionarii care au lucrat la firme care acum nu mai există.

În cazul în care aceștia reușesc să intre în posesia documentelor de la arhive, aceștia trebuie să plătească sume însemnate în schimbul acelor documente.

„Am făcut o lege bună care să le permită românilor încă 6 luni, începând de la 1 septembrie, să aducă aceste documente necesare recalculării. Faptul că am recunoscut dreptul, acum noi nu avem în acest moment dovezile pentru acest drept, de aceea pensionarii trebuie să aduca acele documente.

Soluții pentru pensionarii care au lucrat la locuri de muncă ce nu mai există

Problema este generată de angajatorii care acum nu mai sunt în stare de funcționare, care și-au închis activitatea și ale căror arhive au fost preluate de prestatorii privați.

Căutăm să găsim soluții, dar acestea nu țin mereu de noi. Atat timp cat acei angajatori care nu mai exista au dat arhivele la prestatori privați… Căutăm soluții ca pensionarilor să le fie mai ușor. Pentru pensionarii care au fost în activitate înainte de anul 2001 nu este simplu să-și procure actele doveditoare ale tuturor veniturilor pentru care s-au platit contributii la stat.

Legea arhivelor naționale reglementează obținerea acestor adeverinte, dar și ordinul pe care președintele Casei de Pensii a fost obligat să-l dea în baza acelei legi. În momentul acesta avem în vigoare legea arhivelor care stipulează clar cum se iau aceste adeverințe și cum se stabilesc acele tarife.

Prevederile noii legi sunt bazate pe toată filosofia legii, în primul rând pe contributivitate

„Totalul punctelor acumulate e generat de totalul punctelor contributive – avem acea perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, avem punctele necontributive asimiliate care țin de educația pe care o au – perioadele de studii superioare, de armată, de șomaj sau de prizonierat, dacă e cazul, și nu în ultimul rând de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca și stagiile mai lungi de cotizare.

Sensul legii pe care am creat-o nu este de a-i pune pe pensioari pe drumuri, ci de a le recunoaște drepturi care până acum nu le-au fost recunoscute”, a mai spus ministrul Muncii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.