Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Muncii s-a întâlnit cu omologul său spanion: Măsurile decise vizează toți românii care muncesc în Spania

Inquam Photos / George Calin
Simona Bucura Oprescu

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu ,cu omoloafa sa din Spania Yolanda Diaz Perez, joi la Madrid. Principalele teme de discuţie vizând cooperarea în domeniul economiei sociale, în domeniul ocupării şi Inspecţiei Muncii, dar şi acordarea dublei cetăţenii pentru românii din Spania.

Cei doi oficiali au agreat, la solicitarea ministrului Simona Bucura-Oprescu, completarea Memorandumului de înţelegere privind cooperarea dintre cele două ministere semnat în noiembrie 2022 în domeniul economiei sociale, arată comunicatul de presă al Ministerului Muncii.

„România a avut înainte de anul 1990 o economie socială puternică, iar Spania este în prezent un model în acest domeniu, având în vedere că aduce economiei Spaniei circa 10% din PIB. Vreau ca România să preia bunele practici din Spania în domeniul economiei sociale, iar experienţa lui Victor Meseguer Sanchez, comisar special pentru Economie Socială, unul dintre cei mai buni experţi din Europa, îmi doresc să fie folosită şi în România.”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În contextul semnării, în anul 2009, a două memorandumuri între Serviciile Publice de Ocupare şi între Inspecţiile Muncii din România şi Spania, ministrul român a solicitat evaluarea gradului de implementare şi stabilirea unei liste de priorităţi, precum şi acţiunile aferente pentru implementarea acestora. Totodată, pentru eficientizarea acţiunilor în domeniul Inspecţiei Muncii, ministrul Simona Bucura-Oprescu a propus implicarea Autorităţii Europene a Muncii (ELA) în organizarea de inspecţii comune şi schimbul de inspectori de muncă, având în vedere că Spania are specialişti bine pregătiţi în domeniu şi utilizează algoritmi pentru creşterea eficienţei.

Demnitarul spaniol a solicitat sprijinul României pentru susţinerea iniţiativei „Către o Cartă Globală a Drepturilor Muncii”, lansată de Guvernul spaniol prin Ministerul Muncii şi Economiei Sociale, care îşi propune plasarea muncii decente în centrul implementării unui nou contract social, care vizează ocupare deplină şi productivă, dialog social, respectarea standardelor internaţionale OIM, protecţie şi justiţie socială, mai precizează sursa citată.

În finalul reuniunii, ministrul Simona Bucura-Oprescu a invitat-o în România pe Yolanda Diaz Perez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.