Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a IDENTIFICAT scăparea din decizia CCR care îl avantajează pe Klaus Iohannis

Ștefan Radu Oprea

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ștefan Radu Oprea a declarat că decizia CCR de miercuri este una corectă și în spiritul Constituției. Social-democratul a precizat că este clar că președintele Klaus Iohannis nu și-a făcut treaba, deși constituțional trebuia să o facă, conform Mediafax.

Citește și:  INCREDIBIL Dincă le-a mărturisit colegilor din arest că rămășițele din pădurea din Caracal nu aparțin Luizei

„Din punctul meu de vedere este o decizie normală, este o decizie corectă a CCR pentru că este în spiritul Constituției. În Constituție numirea miniștrilor interimari este imperativă. Sigur lucru pe care nu l-au specificat constituționaliștii atunci când a fost scrisă Constituția României a fost termenul, dar faptul că președintele este obligat să numească interimarii acest lucru este evident. Cred că este o concluzie firească a analizei spiritului Constituției și a literei Constituției”, a afirmat Ștefan Radu Oprea, miercuri, la Antena 3.

Ministrul a făcut și o analiză a evenimentelor care au dus în acest punct.

„Așa că știți mă gândeam în același timp că întotdeauna ar trebui să privim lucrurile când facem o analiză și asupra cauzalității în timp, pentru că sunt unele evenimente și sunt unele decizii pe care astăzi (miercuri - n.r.) CCR spune că președintele ar fi trebuit să le ia și apoi sigur că decide și asupra unor alte evenimente, unde într-adevăr Constituția trebuie respectată. Dar poate că celelalte evenimente nu s-ar fi întâmplat dacă președintele își făcea treaba și datoria de la început”, a explicat Oprea.

Social-democratul a mai spus că din nou a fost nevoie de o decizie a Curții pentru ca șeful statului să își exercite atribuțiile prevăzute în Constituție.

„Deci întotdeauna ar trebui să privim lucrurile o dată în spiritul și în litera Constituției și în același timp ar trebui să vedem cine a determinat starea de criză, de ce s-au întâmplat lucrurile acestea și din punctul acesta de vedere, din această perspectivă eu cred că este evident că președintele Iohannis nu și-a făcut treaba și nu a numit miniștri interimari atunci așa cum spune Constituția și cum spune și decizia CCR de astăzi”, a conchis Ștefan Radu Oprea.

CCR a admis parțial conflictul Guvern-Președinție, au spus surse oficiale, pentru MEDIAFAX. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniștrii demiși și să numească interimarii. Președintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

Judecătorii CCR au constatat că Președintele României nu și-a executat în mod corect decizia de revocare, iar astfel șeful statului este obligat să îi revoce pe miniștrii, au explicat sursele citate.

De asemenea Klaus Iohannis este obligat și să numească interimari, pentru a rezolva problema continuității Guvernului, au mai precizat sursele menționate.

În ceea ce privește revocarea, șeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea din funcția Anei Birchall din funcția de ministrul al Justiției, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice de către premier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.