Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, vorbeşte despre Legea poloneză privind Shoah: Reacţia Israelului se datorează unei neînţelegeri

EUCham
polonia, EU

Reacţia fermă a Israelului faţă de legea adoptată recent de parlamentul de la Varşovia cu privire la Shoah, menită să apere imaginea ţării, se datorează unei 'neînţelegeri', a declarat luni şeful diplomaţiei poloneze, Jacek Czaputowicz, care nu a exclus însă posibilitatea amendării textului după ce va fi promulgat de preşedintele Andrzej Duda, transmite AFP. 'Există o poziţie fermă din partea Israelului. În opinia mea, ea se bazează pe premise eronate. (...) Remarcile critice sunt datorate unei neînţelegeri', a afirmat ministrul de externe polonez la postul public de radio PR3, conform Agerpres.

Conservatorii polonezi urmăresc ca, prin această lege, să facă imposibilă atribuirea unor crime naziste 'statului sau naţiunii poloneze', şi să împiedice folosirea formulei 'lagăre ale morţii poloneze' apropo de lagărele înfiinţate de nazişti pe teritoriul Poloniei ocupate. Conform textului adoptat de cele două camere parlamentare, încălcarea legii este pasibilă de închisoare de până la 3 ani.

Responsabilii israelieni sunt nemulţumiţi în special de o prevedere pe care o consideră o încercare de a nega participarea anumitor polonezi la exterminarea evreilor, sau chiar de posibilitatea urmăririi în justiţie a supravieţuitorilor Shoah care ar evoca astfel de cazuri.

Legea a făcut obiectul unor serioase avertismente şi îngrijorări din partea Washingtonului şi Kievului, precum şi a numeroase organizaţii evreieşti. Luni, ministrul Jacek Czaputowicz a exclus posibilitatea ca supravieţuitori ai Shoah să fie urmăriţi în justiţie pentru referiri la persecuţii din partea unor polonezi.

'Conform legii poloneze şi sistemului juridic, acest lucru este imposibil. Vrem să împărtăşim aceste cunoştinţe partenerilor noştri israelieni', a afirmat el. 'Este o problemă de interpretare, de suprainterpretare de către partea israeliană', a subliniat ministrul polonez. Liderul partidului conservator de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, s-a declarat sâmbătă convins că preşedintele Andrzej Duda va promulga legea, deşi acesta are dreptul de a se opune prin veto şi a o retrimite în parlament.

Jacek Czaputowicz nu a exclus, după promulgarea legii, publicarea unor texte care să interpreteze în mod oficial prevederi controversate ale legii sau chiar amendarea acesteia pentru eliminarea oricăror neînţelegeri.

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul german de externe Sigmar Gabriel a declarat că nu există 'nici cel mai mic dubiu în privinţa chestiunii de a şti cine este responsabil pentru lagărele de exterminare, cine le-a făcut să funcţioneze pentru a omorî milioane de evrei europeni, şi anume germanii'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.