Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul polonez de Finanţe vrea să relanseze Bursa de la Varşovia

bursa

Noul ministru polonez al Finanţelor şi-a propus să dea un impuls Bursei de Valori de la Varşovia, prin stimularea investiţiilor în tranziţia energetică şi încurajarea companiilor de stat să plătească dividende mai mari, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Andrzej Domanski, fost manager de portofoliu la un fond de investiţii, este nemulţumit de modul în care investitorii minoritari au fost trataţi de precedentul guvern naţionalist, care a încercat să îşi extindă controlul asupra companiilor de stat. Bursa de la Varşovia, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, a văzut cum mai multe firme au decis să iasă de pe piaţă decât să îşi facă debutul la bursă.

"Au fost puţine oferte publice iniţiale şi multe companii s-au delistat deoarece nu credeau că este profitabil să fie pe piaţa de capital. Sper că acest lucru se va schimba acum", a spus Domanski într-un interviu pentru Bloomberg.

Domanski vrea ca investitorii să direcţioneze mai mulţi bani spre companiile care vor ajuta Polonia să scape de dependenţa de cărbune şi vor impulsiona energiile regenerabile. Obiectivul este îndeplinirea obiectivelor mai stricte ale UE privind emisiile de gaze cu efect de seră. Însă acest obiectiv nu poate fi îndeplinit numai cu bani de la stat, chiar dacă noua administraţie de la Varşovia vrea să convingă Bruxelles-ul să elibereze finanţări în valoare de aproape 60 de miliarde de euro, blocate încă înainte de pandemie. Bruxelles-ul a blocat ajutoarele din cauza îngrijorărilor cu privire statul de drept.

Noul Guvern condus de Donald Tusk a promis că va reface relaţia cu UE iar Andrzej Domanski a promis că va face acelaşi lucru cu firmele. Companiile vor aplauda restabilirea statului de drept şi faptul că mediul politic va înceta să modifice codul fiscal şi regulile, a spus Domanski.

"Polonia a făcut o întoarcere la 180 de grade de la autocraţie şi se îndreaptă în direcţia în care va fi un centru de decizie la nivelul Uniunii Europene. Menţinerea unei recomandări de tip "underweight" pentru activele poloneze este o strategie riscantă, după umila mea părere", a spus Domanski.

Noul ministru de Finanţe a mai spus că deficitul fiscal va scădea cu o jumătate de punct procentual în acest an, până la 5,1% din PIB, cu mult peste nivelul de 2,6% din PIB înregistrat în 2015, când au venit la putere naţionaliştii. Relansarea economică, şi nu inflaţia ridicată cum s-a întâmplat în ultimii ani, va ajuta la reducerea deficitului, a subliniat Domanski.

Întrebat despre potenţiala aderare la euro a Poloniei, o mişcare respinsă de populişti, Domanski a spus că sunt "argumente solide, mai mult de natură geopolitică" pentru a adera la euro dar a adăugat că, pentru moment, nu există discuţii cu privire la acest subiect. "Sarcina noastră este să refacem fundamentele statului de drept şi ordinii internaţionale", a spus Domanski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.