Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Predoiu anunță că a vorbit cu ambasadorul Italiei, noul paradis al 'penalilor' români: Discuții despre recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, luni, cu ambasadorul Republicii Italiene în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, la cererea părţii italiene, context în care au discutat, printre altele, despre executarea mandatelor europene de arestare şi recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti în materie penală. Italia a refuzat în ultima perioadă să predea României mai multe persoane condamnate, printre care Dragoş Săvulescu, condamnat la 5 ani şi jumătate închisoare, fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir.

"Cazuistica în domeniul cooperării judiciare în materie penală a constituit unul dintre subiectele abordate, cei doi oficiali aplecându-se asupra aspectelor de interes comun privind executarea mandatelor europene de arestare şi recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti în materie penală şi a măsurilor care trebuie luate pentru eficientizarea acestei activităţi de cooperare judiciară internaţională, inclusiv la nivel legislativ în ambele state, dacă se impune. Un alt element de interes ridicat de partea italiană este consolidarea legislaţiei anti-mafia în ambele state, faţă de care oficialul român şi-a manifestat deschiderea", se precizează într-un comunicat al MJ.

În cadrul discuţiilor, arată sursa citată, a fost punctat şi faptul că, în spiritul bunei colaborări dintre cele două state, deşi, în anul 2021, Ministerul Justiţiei din România a răspuns pozitiv la invitaţia de a constitui, împreună cu Ministerul Justiţiei din Italia, un grup de lucru pe tema răpirilor internaţionale de copii, reprezentanţii celor două ministere în acest grup de lucru fiind deja desemnaţi, grupul de lucru nu a avut până în prezent nicio şedinţă şi cei doi oficiali au stabilit să lanseze de îndată lucrările şi să recupereze întârzierile înregistrate în 2021, impulsionând activitatea acestuia.

"Este foarte importantă comunicarea la nivel de experţi. Funcţionarea cooperării bilaterale reprezintă un barometru inclusiv pentru credibilitatea activităţii instanţelor şi parchetelor din România, iar amânarea soluţionării celor câteva dosare pendinte, extrem de mediatizate, poate umbri activitatea magistraţilor noştri şi submina încrederea în Justiţie. Noi vom continua lupta anticorupţie, o componentă importantă a acesteia fiind punerea în executare a hotărârilor de condamnare pronunţate de instanţele din România. Suntem, de asemenea, determinaţi să impulsionăm lupta anti-mafia, sprijinind-o prin cooperarea dintre activitatea procurorilor anti-mafia din ambele ţări, dar şi prin consolidarea legislaţiei anti-mafia, dacă se impune", a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.

La întrevedere a mai participat din partea Ministerului Justiţiei şi Mădălina Manolache, directoarea Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.