Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Predoiu - discuţii cu preşedintele CJUE: Salutăm consolidarea rolului Curţii în cadrul ordinii juridice a UE

Guvernul Romaniei
Catalin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a salutat miercuri, într-o discuţie prin videoconferinţă cu preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, consolidarea rolului CJUE în cadrul ordinii juridice europene.

"Mă bucur foarte mult că avem ocazia de a ne întâlni pentru un nou schimb de opinii într-un context european şi internaţional complex, marcat de o multitudine de evoluţii de natură economică, socială şi politico-diplomatică. Salutăm consolidarea rolului CJUE în cadrul ordinii juridice a UE, această consolidare reprezentând o garanţie reală de echilibru juridic pentru statele membre UE, respectiv de protecţie jurisdicţională efectivă pentru justiţiabilii persoane fizice şi juridice", a declarat Predoiu, potrivit unui comunicat al MAI, transmis AGERPRES.

Promovarea cooperării dintre judecătorii naţionali şi judecătorii europeni a reprezentat şi reprezintă în continuare un mecanism esenţial pentru consolidarea statului de drept în cadrul ordinii juridice unionale, precizează sursa citată.

"În egală măsură, aş dori să folosesc această ocazie pentru a mulţumi CJUE pentru modalitatea în care a promovat dialogul dintre instanţa de la Luxemburg, pe de o parte, şi instanţele constituţionale, respectiv instanţele supreme naţionale, pe de altă parte. În opinia noastră, acest dialog este esenţial pentru o bună funcţionare a ordinii juridice a UE, care este clădită pe ordinile juridice naţionale şi tradiţiile constituţionale ale statelor membre", a spus Cătălin Predoiu.

În cadrul întâlnirii video a fost subliniat rolul esenţial al judecătorilor naţionali şi al CJUE de apărători ai ordinii de drept, ai securităţii juridice şi ai autonomiei dreptului european, inclusiv a primatului acestuia în condiţiile tratatelor, implicit, ai valorilor comune ale Uniunii prevăzute la art. 2 al Tratatului privind Uniunea Europeană.

Preşedintele CJUE a subliniat importanţa cooperării şi a dialogului la nivel european între Curtea de Justiţie a UE şi curţile constituţionale pentru armonizarea dreptului european şi a celui naţional.

"În acest context, preşedintele CJUE a apreciat contribuţia României la consolidarea spaţiului de securitate, libertate şi justiţie european, pentru consolidarea regulii de drept la nivel naţional şi european, precum şi faptul că România este un stat membru UE extrem de important pentru buna funcţionare a Uniunii", arată sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.