Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul român de externe: 'Nu ar trebui să existe o legătură între fondurile europene și statul de drept'

Teodor Melescanu

Ministrul român de externe Teodor Meleşcanu a apreciat într-un interviu pentru agenţia France Presse că nu ar trebui să existe o legătură între fondurile europene şi statul de drept, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Metodă inedită de a face rost de bani! Cât cere Adrian Mutu pentru 10 secunde

''Dacă cineva îmi spune care sunt criteriile care definesc statul de drept, voi fi dispus să discut despre ele'', a declarat Meleşcanu în interviul acordat luni seară şi din care AFP a publicat extrase marţi. ''Nu cred că ar trebui să existe o astfel de legătură'', întrucât aceste fonduri sunt ''un element fundamental, pe care se sprijină toată filosofia UE'', a explicat ministrul român de externe.

Parlamentul European a votat pe 16 ianuarie în favoarea suspendării sau diminuării fondurilor europene pentru ''guvernele care îngrădesc funcţionarea justiţiei sau care nu combat frauda şi corupţia'', aminteşte France Presse. Această propunere, lansată de Comisia Europeană, urmează să facă obiectul negocierilor în cadrul trilogului, cu Consiliul UE şi Comisia Europeană.

În timp ce Bruxellesul şi Washingtonul au criticat schimbările legislative care ''ameninţă instituţiile democratice'' ale României, Meleşcanu a asigurat că această reformă judiciară ''a fost făcută în mod transparent'', el adăugând că ''funcţionarea justiţiei este apanajul fiecărei ţări'', scrie agenţia de presă citată.

''Respectăm opiniile (critice n.red.), dar aceasta nu înseamnă că le considerăm ca fiind corecte'', a subliniat ministrul român, asigurând că ''România este o democraţie stabilă şi solidă''.

În ceea ce priveşte situaţia Poloniei şi a Ungariei, Meleşcanu s-a pronunţat ''pentru o continuare a dialogului'' pentru a permite acestor ţări ''să-şi prezinte argumentele şi să răspundă argumentelor celorlalţi''.

Pe de altă parte, Meleşcanu s-a declarat în favoarea relansării dialogului cu Turcia, ţară ale cărei negocieri de aderare la UE se află într-un punct mort. ''Dorinţa noastră este să menţinem deschise canalele de comunicare între UE şi Turcia'', a declarat el, menţionând şi intenţia sa de a organiza o reuniune pe această temă în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.