Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătății: Cardul medicului ar putea ajuta în stimularea specialiștilor din sănătate

 Patriciu Achimaş Cadariu

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, marţi, în plenul Senatului, că una dintre soluţii privind salarizarea personalului medical ar fi introducerea unui card al medicului, relatează Agerpres

"Una dintre soluţii, pe care le vom explora în continuare, este un aşa-numit card al medicului. (..) Ce ar putea rezolva acest card? Ar putea urmări medicul de la absolvirea facultăţii şi până la pensie şi ar putea înregistra activitatea clinică a acestuia, deoarece ce facem în acest moment în evaluările pe care le aplicăm, fie că face Colegiul Medicilor, fie alte organisme profesionale, se referă la orice, dar nu la activitatea clinică, mă refer la clinicieni. (...) Ce s-ar putea face consecutiv acestui lucru? Pe de o parte, o salarizare diferenţiată, pe de altă parte stimulente acordate celor care se ocupă într-adevăr de rezidenţi, deci formatorilor. Am putea să avem o imagine foarte clară punând cap la cap cardul rezidentului cu cel al formatorului. (....) Este un model pe care nu l-am implementat, dar care funcţionează în numeroase ţări, există un punctaj care se acordă medicilor formatori", a spus Patriciu Achimaş-Cadariu. 

El a menţionat că are permanent discuţii cu sindicatele, iar profesioniştii din domeniu reclamă inechităţile din sistem apărute prin aplicarea diverselor modificări la legea 284/2010. 

Potrivit ministrului Sănătăţii, legea salarizării bugetarilor ar putea rezolva problema salariilor din sistemul medical. 

"Ne plasăm într-un sistem hibrid şi care se reflectă în mod direct şi nefast asupra salarizării. O lege unitară ar trebui să elimine inechităţile şi, apoi, în mod treptat, în funcţie de posibilităţile bugetului, să crească salariile profesioniştilor din sănătate", a arătat Cadariu. 

În ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale, el a anunţat controale încrucişate în spitale. 

''În privinţa controlului infecţiilor nosocomiale, prima evaluare pe care am făcut-o a ridicat probleme. Aceasta a fost o evaluare făcută din birou de colegii specialişti şi de la bun început am observat că avem probleme în teritoriu. În acest moment am distribuit celor 150 de spitale principale care se află în zona de risc - la chirurgie, ginecologie, copii, infecţioase - un chestionar în care vom şti situaţia exactă pentru a putea prevedea bugetarea. Observând că rezultatul controalelor noastre din ultima perioadă este unul superficial şi la solicitarea colegilor din presă am observat că majoritatea controalelor s-au soldat cu avertismente prieteneşti, am instituit controale încrucişate între judeţe care urmăresc aceste elemente, dar şi altele", a precizat Cadariu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.