Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătății acuză: 'Cele trei secții de mari arși au fost în mod nejustificat blocate!' - VIDEO

Facebook
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății acuză: 'Cele trei secții de mari arși au fost în mod nejustificat blocate!'

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns la întrebarea aflată pe buzele tuturor în aceste momente: ce am învățat după Colectiv?

„În total 12 pacienți o să fie transferați. În funcție de situația de azi și mâine există posibilitatea să mai transferăm din ei în străinătate. Medicii vor decide cea mai bună soluție pentru acești pacienți. Acolo unde arsurile sunt reduse, evident protocolul va fi aplicat și acestor pacienți.

Motivul transferului: capacitatea redusă de spitalizare a pacienților arși. Ce am învățat după Colectiv? Noi schimbăm lucrurile: cele trei secții de mari arși au fost în mod nejustificat blocate! Imediat după preluarea mandatului am început negocierile ca aceste centre să se facă. Avem cam doi ani de zile termen de execuție”, a spus Rafila.

"Persoane care sunt foarte vocale în spaţiul public legate de incidentul de la Colectiv au trecut pe aici pe la minister şi au blocat aceste proiecte. Eu sunt aici de un an şi zece luni aproape. Şi împreună cu echipa mea am reuşit să le repunem în operă, să înceapă efectiv construcţia acestor centre. Cred că soluţia este să dezvoltăm această capacitate în România, să ne ajutăm cu ţările din UE atunci când capacitatea noastră sau a oricărei alte ţări este depăşită. Asta este soluţia corectă. Eu accept totdeauna criticile, sunt gata să ascult şi să învăţ din critici, dacă sunt constructive, dar mi se pare o foarte mare lipsă de caracter să critici în momentul în are tu ai blocat în mod efectiv aceste proiecte. Mi se pare lipsit de orice moralitate", a precizat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat în ce constă "blocarea" proiectelor, Rafila a replicat că nu au fost iniţiate procedurile pentru achiziţie publică.

"Aceste achiziţii au stat. Nu au fost puse în operă. Pentru ca să poţi să faci un astfel de proiect cu finanţare internaţională - fie cu bani europeni, fie de la Banca Mondială - trebuie să respecţi un timing, sunt nişte etape. Trebuie să faci un caiet de sarcini, trebuie să îl pui în transparenţă, să îl modifici în funcţie de dezbaterea publică, să generezi licitaţia pentru proiectare, pentru construcţie. Or, aceste lucruri nu s-au făcut, aceasta este realitatea", a spus ministrul.

El a menţionat că la nivel naţional există aproximativ 30 de paturi pentru pacienţii mari arşi, iar duminică seara erau libere doar şase.

„Urmează ca în cursul zilei de astăzi și la noapte să fie transferați alți 6 pacienți de la spitalul Floreasca și de la Bagdasar. Destinația acestor pacienți este Austria – AKH și Gratz - Germania și unul dintre ei va fi transferat în Norvegia. Vor exista două zboruri care vor asigura aceste transferuri”, a spus Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca sunt 30 de pacienți: 3 civili și 27 de pompieri.

„Acolo a fost grosul pompierilor răniți. Cinci pacienți sunt intubați și ventilați mecanic. 25 de pacienți au fost toaletați și sunt în evaluare. Pacienții intubați sunt, în principiu, pacienții care sunt eligibili pentru transfer în străinătate”, a mai spus Rafila.

La Bagdasar Arseni sunt 5 pacienți intubați și ventilați mecanic.

De asemenea, fără să fie la fel de critici, mai sunt 4 pacienți internați la Spitalul de Chirurgie Plastică.

De asemenea, la Spitalul Elias, la Spitalul Universitar de Urgență București și la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște sunt câte 3 pacienți.

„În funcție de evaluări, acești pacienți vor beneficia de tratament în secțiile pentru pacienți arși, iar în momentul în care se va impune există și posibilitatea transferului”, a mai spus ministrul Sănătății.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.