Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, trage un semnal de alarmă: 'Doar un sfert dintre români plătesc asigurări de sănătate'

Facebook
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că puţin peste un sfert din populaţia României plăteşte asigurări de sănătate, arătând că, în ţara noastră, cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor sunt şi de opt mai mici faţă de alte ţări.

”Să ştiţi că noi plătim asigurări, din păcate, doar cinci milioane din cele 19 milioane de persoane din România plătesc asigurări de sănătate. O cheltuială efectivă pe cap de locuitor pentru sistemul de sănătate în România, faţă de ţări din... mă refer la suma de bani, ca să nu umblăm cu procente, pentru că procentele câteodată nu sunt relevante, este între trei şi opt ori mai mică în România”, a declarat Alexandru Rafila, marţi seară, la TVR Info, conform News.ro.

Ministrul a afirmat, referindu-se la sistemul de sănătate, că ar prefera ”o societate a dialogului şi a construcţiei decât una a negării, prezentării lucrurilor negative şi invectivelor”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că 99% dintre cei care au protestat în faţa ministerului faţă de vaccinare sunt vaccinaţi împotriva bolilor copilăriei. ”Domnul Simion: dom-le, îţi vaccinezi copiii? Păi normal, nu sunt nebun să nu-i vaccinez! Atunci de ce inciţi oamenii ăştia să nu-şi vaccineze copiii? E moral? Dumneata eşti parlamentar, spui că eşti creştin. Cum să fii responsabil faţă de nişte oameni dacă inciţi să nu-şi vaccineze copiii?”, arată ministrul.

Problema vaccinării

Ministrul Sănătăţii a declarat că vaccinurile au fost ”victimele propriului succes” şi a explicat că au existat două momente în care încrederea în vaccinuri s-a erodat: anul 2008, când autorităţile române au cumpărat vaccinuri anti-HPV fără a face şi o campanie de informare, şi momentul pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2.

”S-a dezvoltat o mişcare anti-vaccinare pe care aţi văzut-o pe stradă. Toţi ăia de acolo sunt vaccinaţi cu vaccinurile copilăriei. Toţi, sau 99%, dar ei vin şi manifestează împotriva vaccinării, întrebându-mă de ce fac lucrul ăsta. Ei sunt vaccinaţi. Domnul Simion: dom-le, îţi vaccinezi copiii? Păi normal, nu sunt nebun, să nu-i vaccinez! Atunci de ce inciţi oamenii ăştia să nu-şi vaccineze copiii? E moral? Dumneata eşti parlamentar, spui că eşti creştin. Cum să fii responsabil faţă de nişte oameni dacă inciţi să nu-şi vaccineze copiii? Pancartele din faţa ministerului erau vaccinare = intoxicare. Textul proiectului spune clar că nu este obligatorie”, a afirmat Alexandru Rafila, la TVR Info.

El a precizat că Ministerul Sănătăţii ”face ceea ce spune” şi nu obligă pe nimeni să se vaccineze, ci asigură celor care consideră că este bine să se vaccineze accesul la vaccin. Rafila a afirmat că autorităţile ”recomandă” vaccinarea şi pun la dispoziţie ”vaccinuri sigure şi eficiente”.

Rafila se arată convins că mulţi dintre cei care au protestat recent în faţa Ministerului Sănătăţii nu au citit proiectul de lege.

”Neîncrederea sădită în societate în timpul pandemiei este folosită acum într-un mod total iresponsabil, ca şi trambulină politică pentru suport popular, mai ales într-o zonă care nu doreşte să fie informată, ci doreşte să primească nişte informaţii prefabricate pe care să le scandeze, eventual, în faţa unei instituţii publice. Ăsta este lucrul care s-a întâmplat şi eu nu cred, mai ales pentru unii care afirmă că sunt creştini, că minţind şi manipulând îţi respecţi statutul şi declaraţiile tale. Cred că este o minciună continuată, extrem de nocivă, pe care nu putem să o combatem decât prin informare şi educaţie”, a mai spus Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.