DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministrul Sănătăţii iese la rampă cu o zi înainte de prelungirea stării de alertă - Noul epicentru al epidemiei de coronavirus din România

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus şi că în acest moment în judeţul Braşov este o transmitere comunitară. Ministrul a precizat că în România este o transmitere comunitară joasă, comparativ cu alte state ale Europei.

"Sunt agenţi economici care şi-au testat angajaţii odată cu reluarea lucrului, au găsit mulţi pozitivi, ca atare a crescut şi numărul de internări, deci există în judeţul Braşov o transmitere comunitară. Dacă gestionăm un număr de cazuri, în cinci zile am avut 196 de cazuri, 237, 222, 275, 320 ieri. Am gestionat şi două perioade cu măsuri de relaxare, astăzi este o a treia zi când dăm măsuri de relaxare, va creşte în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper că nu exponenţial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv şi în concordanţă cu regulile pe care le-am impus”, a declarat Nelu Tătaru, la Antena 3, luni seara, notează news.ro.

Tătaru a afirmat că de la 1 iulie se vor putea relaxa şi mai multe măsuri, dacă se vor respecta regulilor.

”În măsura în care vom avea respectarea precauţiilor distanţării sociale, vom avea o creştere progresivă, dar gestionabilă de către noi. În măsura în care avem o evoluţie favorabilă, în următoarele două săptămâni, putem gestiona să ne gândim şi la alte măsuri de relaxare, după 1 iulie. Asta înseamnă o creştere mică a numărului de cazuri şi să le putem gestiona alternativ, urmând ca după aceste două săptămâni să avem o constantă a numărului de cazuri, apoi o scădere. Tot ce am relaxat până acum sunt măsuri care pot fi contracarate ca efecte negative, iar dacă aceste măsuri vor merge faborabil, putem să ne gândim şi alte măsuri după 1 iulie. După cum ştiţi, la evenimente private aveam 8 într-o locuinţă, acum avem 20, în exterior erau 16, acum sunt 50. Mergem progresiv pentru a tatona transmiterea comunitară, ea este şi cea care ne dă şi evoluţia măsurilor de relaxare”, a declarat Tătaru.

Potrivit ministrului Sănătăţii, cinci centre de testare funcţionează, în acest moment, la capacitate maximă.

"Testele, în acest moment avem 99 de puncte de testare cu o capacitate de 15.500 de teste pe zi. Sunt 5 centre mari care au rutină, până la maximul aparatelor, restul sunt apărute în timp sau pe panta descendentă a pandemiei. În acest moment avem teste care se fac în timpul săptămânii, în week-enduri. Aceste testări sunt corespondent cu numărul de testări făcute sau cu numărul de prezentări la UPU. Ştim bine că sâmbăta şi duminica aceste prezentări sunt în număr mai scăzut, iar recoltările se fac mai reduse, de asta aveam astăzi 166 de cazuri noi, după testările de ieri. Vedem în zilele următoare. Suntem totuşi după 6-7 săptămâni, la o săptămână care a fost în creştere. Vedem ce va urma în această săptămână”, a explicat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a precizat că "suntem undeva la mijloc”, faţă de alte ţări din Europa, şi că în România transmiterea comunitară a virusului este de o frecvenţă joasă.

"În acest moment noi suntem la acel indice de 8,50, sunt ţări cum este Italia, Franţa, Belgia, Suedia, Marea Britanie care sunt cu mult peste noi. Noi suntem undeva la mijloc, cu o transmitere comunitară joasă, în acest moment, dar trebuie să gestionăm foarte bine măsurile de relaxare, putem ajunge la o transmitere comunitară accentuată”, a susţinut Tătaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.