Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul saudit al Energiei critică utilizarea rezervelor de petrol de către SUA

livemint.com
petrol

Ministrul saudit al Energiei a denunţat marţi deblocarea rezervelor petroliere de urgenţă despre care a spus că are ca scop 'manipularea pieţelor', într-un moment în care Riadul şi partenerul său american au tensiuni din cauza preţului la aurul negru, relatează AFP.

Această diatribă intervine la o săptămână după ce preşedintele Joe Biden a anunţat că SUA vor continua să recurgă la rezervele lor strategice într-o încercare de a stabiliza preţul la pompă.

'Oamenii îşi epuizează stocurile de urgenţă, le epuizează, le folosesc ca mecanism destinat să manipuleze pieţele, în timp ce obiectivul lor de bază este de a atenua deficitul de aprovizionare', a declarat prinţul Abdelaziz ben Salmane, ministrul saudit al energiei, fără să numească SUA, potrivit Agerpres.

'Este de datoria mea să fac ca lumea să înţeleagă că pierderea stocurilor de urgenţă ar putea deveni dureroasă lunile viitoare', a afirmat el într-o conferinţă economică la Riad.

Anunţul lui Joe Biden de a lua 15 milioane de barili suplimentar din rezervele strategice face parte dintr-un program de eliberare a unui total de 180 de milioane de barili din rezervele strategice pentru a face faţă exploziei preţurilor legată de invazia rusă în Ucraina.

Acest anunţ intervine la două săptămâni după decizia ţărilor exportatoare de petrol, cu Arabia Saudită şi Rusia în frunte, de a-şi reduce cotele de producţie pentru a susţine preţurile, ceea ce a provocat iritare la Washington.

Administraţia americană l-a acuzat pe partenerul său saudit că face jocul Rusiei, care încearcă să-şi finanţeze războiul împotriva Ucrainei. Riadul a negat, asigurând că poziţia sa se bazează doar pe considerente economice.

După o creştere spectaculoasă la începutul războiului, depăşind pragul simbolic de 100 de dolari pe baril, preţul la petrol a scăzut în ultimele luni, chiar dacă rămâne ridicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.