Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Tineretului şi Sportului este dezamagit de evoluţia naţionalei feminine de handbal

ionut stroe purtator de cuvant pnl

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a catalogat drept dezamăgitoare evoluţia naţionalei feminine de handbal la Campionatul Mondial din Japonia, unde a suferit înfrângeri la scor şi a încheiat pe locul 12 potr

"Dezamăgitor, dacă ar fi să pun într-un cuvânt ce s-a întâmplat acolo, rezultatul obţinut de naţionala feminină de handbal. Asta o spun din perspectiva suporterului român mai degrabă, nu neapărat din poziţia ministrului Tineretului şi Sportului, ci din poziţia consumatorului de sport. Aveam anumite aşteptări, probabil că foarte mulţi în această ţară aveau aşteptări de acolo. Mult mai important decât ce a fost acolo, lucru evident că nu se mai poate schimba, este ce vom face mai departe, ce trebuie să facem pentru a îndrepta situaţia actuală, pentru că şanse de calificare la Jocurile Olimpice încă sunt şi pentru că suntem obligaţi să fim optimişti", a declarat Stroe, la Digi Sport.

Ministrul a afirmat că a primit raportul preşedintelui Federaţie Române de Handbal, Alexandru Dedu, care a dat vina rezultatelor slabe pe absenţa celor patru jucătoare de la Corona Braşov, implicate în scandalul de dopaj dinaintea competiţiei.

"Am avut o scurtă discuţie cu dânsul (n.r. - cu Dedu). Va urma încă una, în care vom aprofunda împreună cu oameni care au contribuit la această situaţie, vom analiza situaţia, vom vedea ce aşteptări au ei de la noi şi bineînţeles ce aşteptări avem noi de la ei. Evident că ne dorim o echipă naţională competitivă, ne dorim performanţă. Am primit raportul din partea Federaţiei Române de Handbal, pe care l-am solicitat săptămâna trecută. Au prezentat acolo câteva din măsurile concrete pe care şi le propun a le lua, suplimentarea stagiilor de pregătire cu încă două noi acţiuni, de 3-4 zile fiecare, în lunile ianuarie şi februarie. Îşi doresc să convoace la jumătatea lunii ianuarie o şedinţă a subcomisiei tehnice de senioare, în scopul analizei prestaţiei de la acest Campionat Mondial şi elaborării unei strategii de abordare a turneului de calificare la Jocurile Olimpice. Au prezentat şi câteva cauze pe care dânşii le consideră a fi important de menţionat în legătură cu ce s-a întâmplat la Campionatul Mondial. Una dintre ele este ce s-a întâmplat cu cele patru jucătoare importante de la Corona Braşov, în urma acelui scandal de dopaj", aprecizat el.

Întrebat despre o eventuală schimbare a selecţionerului Tomas Ryde, Stroe a răspuns: "Nu am discutat acest aspect, sunt chestiuni tehnice care ţin de decizia lor, mai puţin vreo implicare instituţională din partea noastră. Noi sprijinim, înţelegem importanţa acestui sport şi a anului olimpic de peste câteva zile, la chestiuni tehnice mai puţin noi, ministerul, nu suntem în măsura de a analiza chestiuni de genul acesta."

Stroe consideră că bugetul de zece milioane de lei acordat Federaţiei Române de Handbal pentru 2020 este unul generos.

"Este un buget generos, dacă e să ne raportăm la cum s-a finanţat handbalul în precedenţii doi ani, este un buget dublu, care spueen foarte multe în legătură cu aşteptările Ministerului Tineretului şi Sportului de la Federaţia Română de Handbal şi de la rezultatele pe care ni le dorim. De altfel, rezultatele acestea sunt asumate chiar în relaţia contractuală dintre minister şi FRH, noi înţelegem importanţa prezenţei naoastre la Jocurile Olimpice, anul acesta MTS a asigurat toate condiţiile ca să fie îndeplinite aceste obiective şi ne dorim ca ei să confirme lucrurile la care s-au angajat în momentul în care au primit aceşti bani", a spus ministrul.

Întrebat cine plăteşte dacă nu se îndeplinesc obiectivele, Stroe a răspuns: "Decizia aceasta le aparţine exclusiv lor, noi ne putem implica în activitatea acestor federaţii, care sunt forme de asociere de utilitate publică, până într-un anumit punct. Referitor la schimbări, la răspunderi, la asumări ale unor răspunderi, ei sunt în măsură a şi le evalua şi a decide. Noi avem aceste obiective asumate de ei, sunt trecute în contractul de finanţare, le vom urmări, dar decizia în legătură cu eventuale schimbări le aparţine lor. Din punctul meu de vedere, ca să concluzionez într-un ton mai optimist, este încă timp pentru a nu rata calificarea şi este timp pentru a lua câteva măsuri, de asta le-am şi solicitat acest raport, măsuri concrete pe care să le vedem în acest moment. De altfel, naţionala noastră de handbal feminin a arătat că are puterea de a se lupta, de a reveni, chiar cu adversari foarte tari, cred că potenţial există şi nişte măsuri concrete şi rapide trebuie luate pentru a îndrepta situaţia."

România a încheiat pe locul 12 Campionatul Modnial de handbal din Japonia şi va evolua la turneul preolimpic 3 cu Norvegia, Muntenegru şi Coreea de Nord.

România va juca, în ordine, cu Coreea de Nord, Norvegia şi Muntenegru, în martie 2020.

Primele două clasate la fiecare din cele trei turnee se vor califica la Jocurile Olimpice din 2020.

România s-a clasat pe locul 12 la Campionatul Mondial, în condiţiile în care obiectivul era clasarea în primele opt. Tricolorele ajung însă la turneele preolimpice datorită locului 4 obţinut la Campionatul European din 2018.

Rezultatele complete ale României la Campionatul Mondial din Japonia sunt: 16-31 cu Spania, 29-24 cu Senegal, 22-20 cu Kazahstan, 26-27 cu Muntenegru, 28-27 cu Ungaria, 18-27 cu Rusia, 22-34 cu Suedia şi 20-37 cu Japonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.