Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Transporturilor ia măsuri, după ULTIMATUMUL premierului: Cea mai AŞTEPTATĂ autostradă se dă în folosinţă

Q Magazine
Autostradă

Una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România ar putea fi dată în folosinţă chiar anul acesta. Deschiderea circulaţiei pe loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Sebeş-Turda ar putea avea loc în luna mai, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

Citeşte şi: Pleşoianu cere PEDEPSE DURE, după dezvăluirile lui Ghiţă: 'Kovesi, Coldea şi Maior ar trebui JUDECAŢI pentru ÎNALTĂ TRĂDARE'

"Eu mi-am fixat, aşa ca obiectiv, ca în cursul lunii mai aceste două segmente (loturile 3 şi 4 - n.r.) să fie date (circulaţiei - n.r.). Facem eforturi şi cu constructorii. Avem discuţii săptămânal. Unele dintre aspectele semnalate ca neconformităţi din partea experţilor de la Compania de Drumuri au fost asumate şi intervin asupra lor, astfel încât să fie împăcate şi exigenţele pe care trebuie să le îndeplinească autoritatea contractantă, dar, până la urmă, să folosim aceste segmente de autostradă, atât de puţine cât sunt totuşi, să fie date în circulaţie. Pentru că orice kilometru de autostradă este important şi cu atât mai rău că, totuşi, există cale de rulare utilizabilă, e păcat să stăm să ne uităm la ea" a declarat ministrul Transporturilor, la  cea de-a XIII-a ediţie a Conferinţelor Club Feroviar - Infrastructura, "Dezvoltarea pieţelor feroviare în Europa Centrală şi de Sud-Est pentru 2030 şi după", potrivit AGERPRES.

Lucian Şova a dat asigurări că face "toate eforturile" pentru a debloca situaţia de pe cele două loturi.

"Din păcate, o spun, s-a trecut dintr-o extremă într-alta şi de la recepţia sau darea în utilizare a unor segmente de autostradă fără îndeplinirea unor condiţionalităţi, care au condus, până la urmă, la evenimente nefericite din perspectiva construcţiilor (...), acum, reglementarea este făcută de aşa manieră încât recepţia nu poate fi făcută decât cu îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor. Este o situaţie care nu numai că nu-i confortabilă, nu este nici constructivă. Vizez deschiderea acestor două loturi cu îndeplinirea acestor condiţionalităţi, dar, în acelaşi timp, am în obiectiv să generez o modificare a hotărârii de guvern astfel încât (...) să se poată face şi recepţie parţială, astfel încât şi alte segmente de autostradă să poată fi date în folosinţă înainte de recepţia lor din perspectivă legală", a mai declarat ministrul Transporturilor.

Citeşte şi: Dan Andronic RUPE TĂCEREA: Dezvăluiri ŞOC despre episodul 2 al interviului lui Ghiţă

Despre celelalte două loturi, 1 şi 2, Şova a spus că sunt departe de recepţie. "Însă acolo, am aşteptări mai mari din partea constructorilor în primul rând şi în acest sens facem eforturi pentru a debloca lucrurile şi a creşte capacitatea şi determinarea lor în a se mobiliza corespunzător. Ei afirmă că există oarecare lipsă de resursă umană, eu susţin ideea că, în măsura în care vor fi avantaje salariale, vor fi susţinute mai bine financiar, totuşi, şi aşteptările pe care le au muncitorii pentru a lucra la aceste proiecte, să nu ne mai confruntăm cu problema de lipsă de resursă de forţă de muncă", a afirmat Lucian Şova.

Autostrada Sebeş - Turda ar fi trebuit să fie finalizată în 2016, potrivit planurilor iniţiale. Proiectul "Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda" presupune execuţia a 70 de kilometri de autostradă, asigurând o legătură directă şi rapidă între Autostrada A1, Sibiu - Sebeş - Orăştie - Deva - Timişoara - Arad - Nădlac, parte din Coridorul IV Pan-European, şi Autostrada A3, Braşov - Făgăraş - Târgu Mureş - Turda - Cluj Napoca - Oradea - Borş, numită şi Autostrada Transilvania.

Ministrul a adăugat că, începând cu sfârşitul acestei luni, va avea o activitate mai consistentă la Compania de Drumuri.

"Urmează să organizăm un sistem de teleconferinţă şi în fiecare săptămână, deja le-am spus la şedinţa de luni, celor de la CNAIR, că îmi propun să particip la operativele pe are ei urmează să le organizeze cu DRDP-urile şi cu şantierele, urmând după aceea, fără de a face de o maniere festivistă, să vin şi pe şantiere pentru a vedea, şi fără a mediatiza neapărat acest lucru, pentru a asculta şi la faţa locului problemele cu care se confruntă atât constructorii, cât şi autoritatea contractantă", a declarat Şova.

Citeşte şi: Ponta a declarat RĂZBOI! Fostul premier anunţă REPRESALII DURE: 'Sunt gata...'

El a conchis că îşi menţine obiectivul de a fi recepţionaţi în acest an 60 de kilometri de autostradă

Reacţia ministrului vine după ce recent, premierul Dăncilă lansa un ultimatum cu privire la respectarea termenelor de finalizare a marilor proiecte din infrastructură.

"Am avut mai multe întâlniri cu ministrul Transporturilor. Vrem să vedem un plan până pe 10-11 martie, un plan foarte bine documentat, cu etape, etape urmărite, cu persoanele care să răspundă de fiecare etapă în parte, cu o evaluare a noastră, din două în două săptămâni, astfel încât atunci când venim în faţa opiniei publice tot ceea ce promitem să fie şi transformat în realitate. (...) Fiecare persoană care este responsabilă de un anumit termen va trebui să îl respecte. Nu va exista niciun fel de credibilitate acordată pentru o întârziere a unui termen, decât dacă vor fi lucruri obiective şi care au intervenit pe parcurs, legate de aceea perioadă, dar fiecare va trebui să se încadreze în acel termen, pe fiecare etapă pe care şi-a propus-o în planul lui. Inclusiv ministrul", a precizat Dăncilă în cadrul unei emisiuni la România TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.