Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul ucrainean al apărării: Dacă Rusia recunoaște independenţa provinciilor Doneţk şi Luhansk, acordul de pace de la Minsk ar înceta

shutterstock.com
Donbas Ucraina

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marţi că o eventuală recunoaştere de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei ar însemna sfârşitul acordurilor de pace de la Minsk, relatează agenţia UNIAN, citată de EFE.

''Acesta ar fi un pas evident că se retrag din acordurile de la Minsk, o dovadă că resping aceste acorduri'', a spus Reznikov, adăugând însă că are îndoieli că Rusia ar avea într-adevăr astfel de intenţii. ''Nu ne vom agita pentru asta'', a mai afirmat ministrul ucrainean, conform Agerpres.

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului) a decis luni să desfăşoare consultări asupra unei propuneri a comuniştilor ruşi ca Moscova să recunoască în luna februarie independenţa autoproclamatelor republici Doneţk şi Luhansk.

Un grup parlamentar din Dumă a prezentat săptămâna trecută un proiect de rezoluţie prin care solicită oficial preşedintelui Vladimir Putin să recunoască independenţa celor două provincii ucrainene proruse.

Preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat că propunerea avansată de comunişti se bucură de sprijinul altor două grupuri parlamentare, respectiv cel al partidului Rusia Justă şi al formaţiunii naţionaliste Partidul Liberal Democrat. Cât despre partidul Rusia Unită, formaţiunea preşedintelui Vladimir Putin şi care dispune de o largă majoritate în Dumă, şi acesta este preocupat de apărarea cetăţenilor ruşi care trăiesc în Donbas (regiunea ce regrupează provinciile Doneţk şi Luhansk), cărora Rusia le-a distribuit peste 600.000 de paşapoarte, a mai spus Viaceslav Volodin.

Kremlinul a evitat până în prezent declaraţiile categorice pe acest subiect, subliniind că este important să se evite ''paşi care să provoace o sporire a tensiunilor''.

Trimişi ai liderilor Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei au prevăzută pentru miercuri o întâlnire la Paris menită să deblocheze procesul de pace din Donbas, în timp ce Kievul şi Occidentul privesc cu îngrijorarea masarea unor importante efective militare ruse în apropierea frontierei ucrainene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.