Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul ungar de Externe dezvăluie care sunt relațiile româno-maghiare: 'Să sperăm că evenimentele de anul viitor nu vor da muniţie...'

peter szijjarto

"Sensibilitate şi pragmatism", sunt cuvintele pe care ministrul de Externe al Ungariei le-a folosit pentru a descrie relaţiile româno-ungare. Sensibilitate, pentru că maghiarii nu consideră motiv de bucurie aniversarea Unirii României. Pragmatismul este, în opinia aceluiaşi diplomat, ceea ce trebuie să stea la baza colaborării dintre ţările noastre.

"Domnul ministru Meleşcanu m-a invitat să ţin o prezentare în faţa ambasadorilor români. Prin aceasta a răspuns invitaţiei pe care i-am făcut-o eu anterior. Consider că este o evoluţie nouă în relaţiile bilaterale. Cred că dacă acum cinci ani cineva ar fi spus că ministrul ungar şi român se invită reciproc să ţină prezentări în faţa ambasadorilor lor, atunci probabil că ar fi părut o glumă. Azi vedem în schimb că am reuşit să avansăm pe planul încrederii reciproce, astfel încât să aibă loc astfel de invitaţii. Am trecut prin chestiunile importante ale relaţiilor bilaterale şi bineînţeles, în relaţiile bilaterale româno-ungare există chestiuni nerezolvate care privesc probleme ale comunităţii maghiare din România. Cred însă că aceste probleme vor putea fi rezolvate, cândva, pas cu pas, până realizăm succese comune şi putem întări şi mai mult încrederea reciprocă. Altfel nu vom reuşi. Iar astfel de succese putem obţine în cooperarea transfrontlieră, în dezvoltarea relaţiilor economice, în domeniul energetic, în transport, în cooperarea culturală, rezultatele sunt tot mai bune. Dorim să accelerăm această dezvoltare, şi pe mine mă bucură, vă spun sincer, că am găsit un partener în actualul guvern român.", a declarat Peter Szijjarto pentru Digi 24.

Citește și: UDMR, intervenție surprinzătoare în scandalul imens provocat de Ucraina: Kelemen Hunor, solicitare urgentă către Petro Poroșenko

Ministrul de Externe al Ungariei că evenimentele de anul trecut, când diplomaţilor maghiari le-a fost interzis să participe la recepţia organizată cu ocazia zilei naţionale a României, nu au afectat relațiile dintre cele două țări.

"Eu nu cred că din punct de vedere al cooperării pragmatice, această decizie ar fi avut vreun efect negativ. Există sensibilităţi naţionale, există sensibilităţi istorice, eu cred că acestea trebuie respectate şi trebuie avute în vedere atunci când clădim relaţii bilaterale. România este în continuare a doua cea mai mare piaţă de export pentru Ungaria, anul trecut am avut exporturi în valoare de 4,6 miliarde euro, iar în primele 5 luni ale acestui an am crescut cu 16%, deci nu există semne că acest lucru ar fi avut un efect negativ asupra cooperării economice.", a declarat Peter Szijjarto.

De asemenea, oficialul maghiar a vorbit și despre evenimentele pe care România le pregătește anul viitor cu ocazia centenarului Unirii de la 1918.

"Eu cred că sentimentele maghiarilor pe acest plan au fost explicate destul de concis de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, într-un interviu. Speranţa mea este că evenimentele de anul viitor nu vor da muniţie celor care doresc să joace cartea naţionalistă, nu vor da teren provocărilor şi celor interesaţi de deteriorarea relaţiilor bilaterale.", a mai declarat Szijjarto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.