Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul ungar de externe o atacă dur pe vicepreşedinta CE: 'Să-i fie ruşine! Suferă de ungarofobie severă!'

hungarytoday.hu
Peter Szijjarto

Ungaria este interesată ca Uniunea Europeană şi Republica Moldova să coopereze cât mai strâns, a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, în urma discuţiilor purtate la Budapesta cu omologul său moldovean Mihai Popşoi, pe care l-a asigurat de sprijinul ţării sale pentru accelerarea integrării Moldovei în cursul preşedinţiei ungare a UE, în a doua jumătate a acestui an, relatează MTI, informează Agerpres.

La conferinţa de presă comună cu omologul său moldovean, şeful diplomaţiei ungare a apreciat că UE este "în suferinţă" şi că "tratamentul cel mai eficient" este construirea de relaţii mai apropiate cu state partenere din afara blocului, a consemnat MAE ungar într-un comunicat.

Peter Szijjarto a amintit că şi Ungaria a întâmpinat "dificultăţi" în procesul de aderare şi a promis ajutorul guvernului ungar pentru ca Republica Moldova să "ducă această sarcină la bun sfârşit". El a insistat că fiecare ţară candidată la aderarea la UE trebuie evaluată pe baza performanţelor sale şi că Ungaria consideră inacceptabil ca unele ţări să "devină ostatice" ale celor cu "prestaţie mai slabă" în procesul de integrare, referindu-se la Albania şi Macedonia de Nord. "Acest lucru este inacceptabil pentru noi şi dorim să arătăm în avans că nu vom sprijini ca integrarea Republicii Moldova să fie legată de cea a altei ţări", a punctat Szijjarto.

Acesta a mai spus că Ungaria susţine extinderea acordului de liber-schimb UE-Republica Moldova, liberalizarea pactului privind transport de mărfuri şi alocarea de fonduri Republicii Moldova din Instrumentul european pentru pace pentru a-şi dezvolta capacităţile de apărare. "Dacă prima reuniune a comisiei interguvernamentale privind aderarea Republicii Moldova la UE nu are loc până în iunie, o vom organiza la începutul preşedinţiei ungare a UE pentru a contribui la accelerarea acestui proces", a precizat ministrul de externe ungar.

Acord de pregătire

În cursul întâlnirii bilaterale de vineri a fost semnat un acord prin care 50 de oficiali publici moldoveni vor beneficia de pregătire la Academia diplomatică ungară privind armonizarea legislaţiei şi implementarea reformelor legate de procesul de aderare, a notat el.

Peter Szijjarto s-a referit şi la relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi Republica Moldova, menţionând că volumul comerţului bilateral a crescut de 2,5 ori din 2010 şi că exporturile ungare sunt susţinute în principal de industria farmaceutică şi cea alimentară. El a amintit, de asemenea, de banca ungară OTP, afirmând că aceasta a devenit unul din principalii jucători din sectorul bancar local, precum şi de faptul că WizzAir, care leagă Chişinăul de mai multe oraşe din Europa occidentală, va relua din 2 aprilie zborurile directe Budapesta-Chişinău.

Ministrul de externe ungar a menţionat şi că 40 de studenţi moldoveni studiază cu bursă în fiecare an la universităţi din Ungaria. "Ungaria este un susţinător dedicat al procesului de integrare al Republicii Moldova şi semnarea acordurilor de astăzi arată clar că această susţinere se bazează pe acţiuni reale", a notat Szijjarto.

Vera Jourova suferă de „ungarofobie”

Şeful diplomaţiei ungare a mai spus în aceeaşi conferinţă de presă, drept răspuns la o întrebare privind recente critici formulate de vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova, că aceasta "a dovedit de mai multe ori în ultimii ani că suferă de ungarofobie severă şi pur şi simplu îi dispreţuieşte pe unguri". "Probabil i se pare ciudat, dar în Ungaria guvernul a fost ales de popor într-un mod democratic", iar a pune la îndoială caracterul democratic al sistemului politic reprezintă o insultă gravă, a insistat Szijjarto, criticând-o pe Jourova pentru faptul că susţine revocarea dreptului la veto al statelor membre, ceea ce, potrivit lui, ar face ca guvernul să nu poată acţiona împotriva deciziilor UE care afectează grav interesele ungare. "Verei Jourova ar trebui să-i fie ruşine pentru prestaţia sa din ultimii ani, deoarece Uniunea Europeană este într-o stare mai proastă decât atunci când şi-a început activitatea Comisia Europeană, iar Vera Jourova a jucat un rol important în acest sens", a declarat el.

Comentând remarci făcute săptămâna trecută de ambasadorul SUA David Pressman, Peter Szijjarto a apreciat că acestea trebuie evaluate ca fiind "observaţii ale unui militant politic de stânga" şi l-a îndemnat pe ambasadorul american să "nu uite câţi compatrioţi ai săi au fost evacuaţi din Afganistan cu ajutorul ungurilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.