Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iordanienii care au cumpărat Mintia au condiții clare pentru statul roman

mesagerulhunedorean.ro
Termocentrala Mintia

Mas Group Holding a cumpărat luna trecută Termocentrala Mintia cu peste 90 milioane de euro. Firma din Orientul Mijlociu, cu filiale în Iordania și Irak și-a deschis o societate și în România pentru a putea participa la licitația organizată de Complexul Energetic Hunedoara. Cum satul român a impus condiții prin caietul de sarcini, și investitorul a avut unele completări. Care au fost și ele incluse în caietul de sarcini înainte de ultima licitație în cadrul căreia a fost adjudecată Mintia, relatează Gazeta de Dimineață.

Iordanienii au plătit 10 milioane de euro. Restul de 80 de milioane de euro vor fi achitați în 120 de zile, cu niște condiții. Statul român trebuie să asigure că noua capacitate de producție va fi racordată la la rețeaua națională de energie electrică și injecția în sistem a minim 1300 de megawați pentru a fi siguri că pot vinde energie. Mai mult, Transgaz ar trebui să ofere un acord de principiu potrivit căruia va duce conducta de gaz până la poarta Mintiei.  În caz contrar, investitorul își va lua cele 10 milioane de euro înapoi.

”Dânșii au impus cele două condiții, dacă nu să își primească garanția înapoi. Se poate face până când își vor obține toate autorizațiile, că de aici au purtat discuții și cu domnul ministru al Energiei și cu domnul premier, din ce cunosc, se poate face o rezervare de capacitate, având în vedere importanța Mintiei pentru sistemul energetic național, să se rezerve acea capacitate din cei 2000 de MW urmând ca dânșii după ce parcurg toate etapele să li se atribuie acea capaciate”, a declarat Emil Gros, administratorul judiciar al CEH.

După închiderea Termocentralei Mintia, zona de centru a țării a rămas fără vreo 2000 de megawatti. Acum, iordanienii vor să se asigure că odată construit grupul pe gaz și parcul fotovoltaic vor putea să vândă energia. De aceea au cerut acces în sistem prin stația Transelectrica care există deja la Mintia.

Ahmad Ismail Saleh, președintele Mass Group Holding, a spus că la Mintia se va produce energie pe bază de gaz, dar vor fi montate și panouri fotovoltaice. Lucrările ar urma să înceapă odată ce primesc toate garanțiile și avizele.

”Din momentul în care începem, avem nevoie de 27 de luni pentru punerea în funcție a noii centrale. Înainte însă trebuie să obținem permisul pentru construire. Noua centrală nu va fi pentru încalzire, va fi doar pentru energie electric. Am căzut de acord cu autoritățile locale, și ne punem în serviciul populației și ca parte  a investiției, fără costuri suplimentare pentru autoritățile locale, vom construi mici stații pentru încălzire. Centrala electrică existentă va fi ulterior dezmembrată și vom construi și centrale fotovoltaice”, a declarat Ahmad Ismail Saleh, președintele Mass Group Holding.

Sursa citată a precizat că nu va dezmembra nimic din actuala Mintia până când nu se vor apuca de lucru la grupurile pe gaz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.