Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Minunea propagandei ruse: Vladimir Putin are origini româneşti

putin la vanat

Stă-stăbunicul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ar fi fost originar din Moldova şi ar fi luptat alături de Dimitrie Cantemir. Este cea mai nouă "minune" a propagandei ruse, care încearcă să vrăjească mândria naţională a românilor şi să-l facă pe liderul de la Kremlin un personaj admirat în ţara noastră.

"Maşinăriei dezinformatoare a Kremlinului nicio minciună nu i se prea prea sfruntată sau prea ridicolă, dacă e în stare să le dea o mână de ajutor agenţilor de influenţă ai ideologilor Rusiei neoimperiale să-şi amplifice peste tot în Europa zvonita, stârnind dezacorduri, litigii şi învrăjbiri cât mai virulente", notează ediţia în limba română a Deutsche Welle.

"Pe un calapod identic, maşinăria dezinformatoare a Kremlinului cultivă şi în restul Europei seminţele zâzaniei. Moscova are tot interesul să alimenteze, in corpore, gâlcevile istorice ale variilor forţe, categorii, mişcări şi segmente sociale, politice şi naţionale. Se mizează, mai peste tot, în funcţie de profilul zonelor vizate, nu doar pe intimidare, ci şi pe intensificarea extremismelor locale, dispunând de potenţialul de scandalizare cel mai amplu.

Se sprijină, în naţiunile cu puternice tendinţe de stânga, forţele postcomuniste influenţabile de către Moscova, care se angrenează apoi în vituperări antiliberale şi anticapitaliste. Simultan se umflă pseudoştiri apte să confere un fals credit autovictimizărilor şi impulsurilor antioccidentale ale extremei dreptei şi fundamentaliştilor, în ideea că "Occidentul" ori "nemţii" ne-ar „vrea răul”. Cui? „Nouă grecilor”. Sau „nouă românilor”. În schimb, Rusia, culmea, n-ar dezbina, ci "ne-ar uni”.

Se pompează, probabil, resurse ample în concomitenta şi ubicua exacerbare a naţionalismelor, rasismului, xenofobiei, fanatismului. De pildă, la nevoie, în vest, a celui islamist. Sau a celui islamofob. Creştinii sunt asmuţiţi contra partizanilor corectitudinii politice. Şi invers. Pretutindeni şi perpetuu se apasă pedala miturilor eterne, fondatoare ale totalitarismelor, în speţă anticapitalismul, antiamericanismul şi antisemitismul. Spre a se obţine, finalmente, scontata păruială generală.

Se contrazic unele isme? Se bat chiar cap în cap, de pildă, naţionalismul românesc cu cel maghiar? Nicio problemă. Divide et impera. Maşinăria nu se dă în lături să le susţină, frăţeşte, pe mai toate. Ideea, aplicată şi în Războiul Rece, e ca democraţiile, societăţile deschise şi voinţa de coeziune şi solidaritate transatlantică a Europei să fie sistematic anemiate şi zdrobite, marele pemiu al disensiunilor iscate fiind, desigur, distrugerea unităţii europene şi a funcţionalităţii alianţei nordatlantice", se mai arată în comentariul din DW, semnat de Petre M. Iancu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.