Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MIRACULOS - Un reputat pianist afectat de o boală degenerativă poate cânta din nou! Mănușile bionice, soluția salvatoare

Inquam Photos/ Octav Ganea
pianist Davide Martello

Muzicianul Joao Carlos Martins, care a fost timp de mai multe decenii cel mai aclamat pianist din Brazilia, dar care, în urma unor accidente și a dezvoltării unei maladii degenerative, a încetat să mai cânte, poate interpreta din nou la pian cu ajutorul unor mănuși bionice, scrie  Mediadax.ro.

În vârstă de 79 de ani, Martins a încetat să mai cânte la pian cu ambele mâini în 1998, potrivit Associated Press.

Situația s-a schimbat în urmă cu câteva luni, când un prieten i-a adus o pereche de mănuși bionice, iar acum muzicianul poate cânta cu nouă degete.

De la începutul anilor 2000, acesta a lucrat mai mult ca dirijor, iar, în martie anul trecut, a decis să se retragă, după o serie de 24 de intervenții chirurgicale suferite pentru a stopa durerile provocate de maladia cu care fusese diagnosticat. Problemele medicale au început în 1965, când i-a fost afectat un nerv în timpul unui meci de fotbal, și au continuat cu faptul că a fost lovit în cap cu o țeavă, de un infractor, în timpul unui turneu în Bulgaria.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, pianistul, considerat unul dintre cei mai mari interpreți specializați în creația lui Johann Sebastian Bach, și-a chemat prietenii într-un bar din Sao Paulo, unde le-a arătat cadoul pe care l-a primit. Pianistul ajunsese să poată interpreta, foarte lent, doar cu degetele mari și câteodată cu indexul.

Mănușile, acoperite cu neopren, cu o structură din fibră de carbon, îi ridică degetele lui Martins imediat ce acesta apasă clapele pianului. Mănușile au fost concepute special pentru pianist de Ubiratã Bizarro Costa și au costat 125 de dolari.

Citește și: ALDE ia la rost Guvernul: 'Să se decidă- sunt sau nu bani pentru majorarea pensiilor?'

Muzicianul nu știe dacă își va recupera viteza cu care cânta odinioară și nici care vor fi rezultatele, pentru că a reînceput să interpreteze ca și cum ar fi un debutant. În ultimii 50 de ani, acesta a primit mai multe gadget-uri pentru a-și rezolva problemele cu mâinile, dar niciunul nu a funcționat pe termen lung.

Mănușile funcționează, iar muzicianul spune că le și poate acorda și regla pentru a cânta la viteze variabile.

Noul scop al lui Martins este de a susține un concert la Carnegie Hall din New York, în octombrie, pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la primul său recital în această instituție prestigioasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.