Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Andreescu va fi recompensat cu premiul pentru întreaga carieră la gala Premiilor Gopo

gopo

Actorul Mircea Andreescu, cunoscut pentru rolurile din filme precum „A fost sau n-a fost” sau „După 40 de Zile”, va fi recompensat cu premiul pentru întreaga carieră la gala Premiilor Gopo din 25 aprilie.

Cariera de peste şase decenii a actorului Mircea Andreescu va fi recompensată cu Premiul pentru întreaga carieră, în cadrul celei de-a 17-a ediţii a Galei Premiilor Gopo 2023, informează News.ro.

Născut în Suceava, pe 30 decembrie 1939, Mircea Andreescu a venit la Bucureşti să facă teatru. Este absolvent - şef de promoţie - al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 1963, din care au mai făcut parte Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru sau Ovidiu Iuliu Moldovan), dar nu a rămas în Capitală, aşa cum obişnuiau şefii de promoţie, ci a fost repartizat la actualul Teatru „Sică Alexandrescu” din Braşov. Aici a creat o mulţime de roluri din toate registrele şi dimensiunile.

În anul 1977, debutează pe marele ecran în comedia Iarna bobocilor (r. Mircea Moldovan), alături de Draga Olteanu-Matei şi Marin Moraru. Urmează „Pas în doi” (r. Dan Piţa, 1985, film care a concurat la cea de-a 37-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin şi a primit o menţiune specială), unde joacă rolul Meşterului Anton. În producţiile regizate de Mircea George Cornea, se remarcă în rolul principal din „Vulcanul stins”, (1987), unde îl interpretează pe geologul Romulus Strejan.

După căderea comunismului, joacă în „A unsprezecea poruncă” (1991), filmul parabolă al lui Mircea Daneliuc bazat pe cartea lui Paul Goma, „Patimile după Piteşti”, în care Andreescu îl interpretează pe Klaus, un deţinut din închisorile comuniste care ispăşeşte o grea pedeapsă şi, alături de ceilalţi actori din distribuţie - Valentin Uritescu, Bujor Măcrin sau Constantin Dinulescu - „face minuni” pe ecran. (Magda Mihăilescu)

Andreescu este una dintre figurile principale asociate Noului Val Românesc al Cinematografiei datorită personajului Emanoil Pişcoci din comedia satirică „A fost sau n-a fost” (r. Corneliu Porumboiu, 2006).

Interpretarea lui a fost remarcată şi de public, dar şi de critică, Andreescu câştigând Premiul special pentru contribuţia artistică împreună cu Ion Sapdaru şi Teodor Corban la Cottbus Film Festival în 2006: „Iniţial, povestea personajului Pişcoci pare o altă doză de derizoriu [..] dar, în atmosfera pregătită de Porumboiu şi în interpretarea emoţionantă a lui Andreescu, are efectul unei iluminări.” (Andrei Gorzo pentru Dilema Veche). Filmul a fost recompensat cu Caméra d'Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes şi multiplu premiat la prima ediţie a Galei Premiilor Gopo în 2007 şi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

În 2010 apare în „Medalia de onoare” (r. Călin Peter Netzer) alături de Victor Rebengiuc, iar în 2012 alături de Luminiţa Gheorghiu în lungmetrajul „Sunt o babă comunistă” (r. Stere Gulea). Printre cele mai recente roluri se numără cel al Episcopului Alexandru Rusu în „Cardinalul” (r. Nicolae Mărgineanu, 2019), o altă producţie care urmăreşte drama deţinuţilor din închisorile comuniste, sau rolul Emil din filmul „După 40 de zile” (r. Andrei Gruzsniczki, 2021), interpretare ce i-a adus în 2022 o nominalizare la Premiile Gopo pentru Cel mai Bun Actor în rol Principal. Cel mai recent rol al său a fost Gicu, în „Mireasa mortului” (r. Corneliu Gheorghiţă, 2022).

Andreescu este cunoscut şi pentru apariţiile sale într-o lungă serie de scurtmetraje, dintre care: „Maica Domnului de la parter” (r. Andrei Cohn, 2009), „Trenul Foamei” (r. Viorel Timaru, 2010), „Detaşamentul Orb” (r. Vlad Feneşan, 2014) sau „Vacanţă la ţară” (r. Andrei Tănase, 2015). Actorul a jucat şi în producţii străine precum „Leapin& Leprechauns!” şi „Spellbreaker: Secret of the Leprechauns” (r. Ted Nicolaou, 1996), „Ashes and Blood” (r. Fanny Ardant, 2009) şi „Dreaming Apecar” (r. Dario Leone, 2013).

Pe scena Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov, Mircea Andreescu a format o adevărată tripletă de aur alături de Virginia Itta Marcu şi Costache Babii. S-a dovedit interpretul ideal pentru spectacolele imaginate de Sică Alexandrescu, Alexandru Tocilescu, Florin Fătulescu, Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Alexandru Colpacci, Claudiu Goga. A jucat şi în Bucureşti la Teatrul Odeon (un rol fabulos în „Mincinosul”, alături de Horaţiu Mălăele în 1990), la Teatrul Mic sau Teatrul Levant. Cea mai recentă premieră a sa este „Nunzio” (r. Alina Hristea, 2021), la ARCUB.

Contribuţia lui Mircea Andreescu adusă teatrului şi filmului românesc a fost recompensată, de-a lungul vremii, cu numeroase distincţii. Criticul de teatru Constantin Paraschivescu a lansat în 2005 volumul „La porţile ficţiunii” cu Mircea Andreescu, o carte dedicată carierei actorului. Printre premiile şi distincţiile obţinute se numără Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în 2010, şi Premiul pentru Cel mai bun actor, pentru rolul Necunoscutul din „Vizitatorul” de Eric-Emmanuel Schmitt (r. Claudiu Goga), la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Braşov, în 2009.

Premiul pentru întreaga carieră, oferit de Apa Nova - o companie Veolia, va fi înmânat actorului Mircea Andreescu în cadrul Galei Premiilor Gopo 2023. Evenimentul va avea loc pe 25 aprilie şi va fi transmis în direct pe VOYO, TIFF Unlimited şi premiilegopo.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.