Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Badea este 'istorie'. Ion Cristoiu îi prevede un viitor strălucit Danei Budeanu și denunță cenzura: 'Este infinit mai puternică' – VIDEO

ion cristoiu

Decizia STIRIPESURSE.RO de a o coopta pe creatoarea de modă Dana Budeanu a stârnit un val de reacții în media: dacă unii priveau cu suspiciune noile subiecte politice abordate de Budeanu, alți jurnaliști sau analiști politici vedeau cu ochi buni intrarea ei în arenă: primul care a „spart” gheața a fost jurnalistul Victor Ciutacu, urmat de analistul Ion Cristoiu.

Cel din urmă a și publicat un vlog pe pagina sa de YOUTUBE.COM în care nu doar că apreciează mutarea mediatică a începutului de an, ci și arată mecanismele cenzurii la care sunt supuși unii publiciști, care nu convin timpurilor în care trăiesc, cum ar fi și Dana Budeanu (Cristoiu dă exemplu pentru acest gen de atitudini perioada anilor 1990, când detractorii regimului comunist erau favorizați în mediul publicistic; gestul lui Ion Cristoiu față de Dana Budeanu nu trebuie văzut ca unul personal, ci mai mult ca un mecanism pe care l-a identificat foarte bine în presă, intitulat „cenzura consensului”: atât în 1944, cât și în 1989, jurnaliștii au schimbat taberele în funcție de interesele politicienilor pe care îi serveau; aspecte și secvențe despre atitudinea unor scriitori sau publiciști pot fi găsite și în cartea Lumea literaturii, publicată de Ion Cristoiu în 1986, la Editura Eminescu, cât și în ultimele vloguri de pe pagina sa de Youtube; de asemenea, revelatorie ar fi și remarca pe care o făcea dintr-un citat din Albert Camus din 1957, atunci când scria despre Lumea literaturii, la p. 105. Albert Camus în 1957: „'Orice artist, că vrea sau nu, e îmbarcat. Orice artist de azi e îmbarcat pe galera timpului său'”).

Citește și: S-a lansat VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu la STIRIPESURSE.RO

„Site-ul ȘTIRIPESURSE.RO îl accesez când vreau să fiu la curent cu ultimele informații din lumea politică am descoperit o rubrică intitulată Verdict politic, susținută de Dana Budeanu. […] Ea și-a exprimat cu fermitate un punct de vedere, lucru care în țara presupusă a fi a libertății de expresie i-a adus ciomege în cap și desfacerea contractului de muncă de către televiziunea tefelistă, care este PRO TV. […]

Care sunt concluziile mele de gazetar?

1. Dana Budeanu va avea un mare succes. E înainte de toate o actriță. Are farmecul în talentul de actor, ca și Mircea Badea. Un domn care a încercat zadarnic să-l imite pe Mircea Badea, Banciu dacă nu mă înșel, este plicticos, sec, solemn și mai ales este solemn ca un butoi de varză gol. În acest gen de presă, pe care l-a inițiat Mircea Badea, este vorba de spectacol, pe care nu poate să-l facă numai un om cu talent. Dana Budeanu este expresivă și îl concurează. Poate îl și bate, că este femeie... Și mai chipoasă! Și este expresivă! Asta te cucerește indiferent de ce spune ea.

2. Are un limbaj colocvial și se adresează celui care vrea să afle ce crezi tu.

3. Este categorică! E sinceră! Spre desebire de mine, căruia îmi vin alte idei în timp ce vorbesc și de aici impresia de dezlânat sau analfabet, ea este categorică. Aprecierile ei sunt dure, sigura, precise și asta desigur că o să cucerească un anumit public.

4. Nu în ultimul rând îmi place și cred că o să aibă succes această rară capacitate în România de azi împotriva a ceea ce eu am numit cenzura consensului. Este înfiorător în România, la un moment dat, se formează un consens de tipul PSD=ciuma roșie, justiția=independență sau procuroii=eroii neamului. Acest consens este infinit mai puternic decât toate cenzurile din lume pentru că în momentul în care vrei să-ți afirmi punctul de vedere ai foarte mult de pătimit. Vă dau un exemplu: în 1990 ea era cu Revoluția. Dacă spuneai că poporul n-a ieșit cu mânile goale și nu l-a dat jos pe tiran, nu numai că riscai să nu te publice cineva, dar riscai și ca vreo fesenistă să-ți dea cu poșeta în cap. România e plină de clișee ale cenzurii consensului. Dana Budeanu are acest talent extraordinar (curajul face parte din talent) de a spune ceea ce crede, de a scoate limba la acești făuritori ai cenzurii consensului și mai ales la o categorie de oameni fără creier, niște semidocți care repetă clișee. Ea îi sfidează: și bine face. Probabil că succesul o să vină deoarece idioții, care sunt foarte mulți, se vor enerva și în enervarea lor, ca niște idioți ce sunt , sigur că se vor uita la Dana Budeanu și o vor înjura la infinit pe rețelele sociale.”

Primul episod din Verdict politic poate fi urmărit integral aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.