Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Ciobanu: Provocările Moscovei și cârcotașii interni- principalul pericol pentru Rep. Moldova

Moldova

Cu atâtea puncte nevralgice pe care le are Rep. Moldova în prezent - Bălți, Orhei, Comrat, și mulțimea de provocatori gata să acționeze pentru a schimba cursul european al țării, Rep. Moldova trebuie să fie foarte decisă, este de părere scriitorul și editorialistul, Mircea. V. Ciobanu, invitat în cadrul emisiunii ”Oamenii Cetății”, de la Radio Chișinău citat de Rador.

„Noi acum trebuie să fim foarte deciși. Uneori suntem incurabili mioritici. Parcă ar fi trebuit să ne învețe ceva istoria… Așa s-a întâmplat în 1992. A fost un test atunci, când provocările din regiunea transnistreană trebuiau să ne readucă în orbita Moscovei…

Balticii au înțeles foarte univoc ce înseamnă anularea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Exact același lucru ar fi trebuit să facem și noi”  spune Mircea V. Ciobanu.

Rusia duce un război militar în Ucraina și un război hibrid fără precedent în Rep. Moldova, iar lucrurile grele abia încep. Cel mai mare pericol pentru Rep. Moldova este dezbinarea și lipsa de unitate, consideră editorialistul:

”Obosesc să conving lumea că astăzi lucrurile nu sunt atât de frumoase, radioase, ne luminează soarele sudului și zâmbetul Europei, și nu mai avem nimic de făcut. Dimpotrivă, lucrurile grele abia încep și ar trebui să punem cu toții umărul. Integrați în Uniunea Europeană, uniți cu Țara- în toate situațiile, nu înseamnă că a doua zi vom trăi ca în Paradis, fără să facem nimic. Va trebui să facem eforturi. Nu știu ce ar mai trebui să se întâmple, dacă nici acest război nu ne va uni… Este o dezbinare, la care lucrează cineva, cu siguranță. Tocmai din cauza acestei dezbinări ne paște pericolul că provocatorii să aibă succes, mai mare decât ne putem noi imagina. Exemplul din Comrat este cel mai elocvent. În același timp, uitați-vă câți cârcotași avem care comentează orice efort al cuiva, care nu este exact așa cum și-l imaginează ei. Aici ar trebui să depunem un efort cât mai mare, să ne batem între noi, așa cu ghionturi din astea amicale, și până la urmă să ne împăcăm și să mergem uniți pentru că nu văd astăzi o altă soluție decât un front comun al celor care se numesc pro-europeni și celor care se auto-definesc unioniști. Scopul astăzi este unul comun- să mutăm dincolo de Nistru acest zid care trebuie să ne apare de barbarie, să încercăm să mergem împreună. Asta ar fi singura salvare, eu nu mai spun acum ca soluție de prosperitate…  Dacă vine tăvălugul, nu-l mai dai înapoi”

Pericolul pentru Rep. Moldova este în continuare unul foarte mare, crede Mircea V. Ciobanu:

”Revin la această idee că va trebui să ne pomenim într-un moment în care să-i mai dojenim pe colegii noștri care pierd timp cu fel de fel de cârcoteli, când pericolul este foarte mare. Eu îl văd foarte mare. El nu va fi, așa cum își închipui lumea, că se va repeta scenariul ucrainean. Noi suntem prea mici pentru un scenariu de felul acesta. Efortul care va fi, de a ne recuceri pentru imperiu, va fi pe calea provocărilor în cascadă, să nu mai găsim ieșirea, să-și impună autoritatea cei care îndeplinesc comanda agresorului. Iar pentru asta va trebui să ne unim, să strângem rândurile și să lăsăm pentru altă dată polemicile despre nuanțe. Pentru că noi acum luptăm pentru supraviețuire, nu pentru mari proiecte înălțătoare.

Avea o carte interzisă Gheorghe Vodă, se numea ”Aripi pentru cădere”, și în poem erau niște versuri - ”înălțimea se ia cu altă putere”. Ar trebui să ne facem aripi pentru amortizarea căderii, aripi pentru a ieși dintr-o situație complicată, de a scăpa vii dintr-un război care nu este în preajma noastră, el este deja aici” susține editorialistul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.