Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Diaconu, singurul capabil să-l bată pe Iohannis în turul doi (Analiza)

Mai sunt 10 zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar în sondajele de opinie se observă că de pluton s-au desprins patru candidați, care se luptă să ajungă în turul doi. Klaus Iohannis conduce detașat clasamentul și, mai mult ca sigur, va fi în turul doi, iar pentru finală se mai luptă candidatul independent Mircea Diaconu, Viorica Dăncilă, PSD și Dan Barna, USR.

Vezi și: SURSE PSD și PNL au primit telefoane de la Bruxelles: 'Trece sau nu trece Guvernul?'

Potrivit unui sondaj CURS, realizat în perioada 14-21 octombrie 2019, clasamentul se prezintă astfel:

1. Klaus Iohannis 37%

2. Viorica Dăncilă 20%

3. Dan Barna 13%

4. Mircea Diaconu 11%

5. Theodor Paleologu 6%

Însă, sondajele de opinie au multe alte caracteristici din care se pot extrage date extrem de utile pentru candidați. În sondajul CURS, de exemplu, se poate identifica cine are șanse să-l învingă pe Iohannis în turul doi.

content-image

Dăncilă, victimă sigură pentru Iohannis

După cum se poate vedea din tabelul de mai sus, Viorica Dăncilă are cele mai mici șanse să-l bată pe Iohannis în turul doi pentru că ia voturi doar de la PSD. Ce-i drept, fidelizarea este de 100%, însă plaja de manevră se termină aici. Într-un eventual tur doi, Dăncilă este victimă sigură pentru Iohannis, pentu că nu poate atrage voturi de la alt tip de electorat al cărui candidat nu a intrat în turul doi. Prin urmare, o parte din acele voturi ar merge fie la Iohannis , fie respectivii nu ar mai merge să voteze.  În concluzie, o Viorica Dăncilă în turul doi nu ar face decât să-i asigure o victorie facilă lui Klaus Iohannis.

Barna, o șansă în plus față de Dăncilă, însă destul de inert

Ceva voturi în plus, dar insuficiente, ar putea aduna Dan Barna care, pe lângă voturile nucleului dur de la Alianța 2020 USR-PLUS de 77%, ar mai atrage un 2% de la PSD, 7% de la PNL, 1% de la PMP, 10% de la alții, dar nimic de la ALDE și Pro România. Cifrele sunt, cel mai probabil, consecinţa scandalului cu investigația de la Rise Project şi probabil nu se vor mai schimba pe ultima sută de metri a campaniei.

Diaconu, singurul candidat capabil să-l bată pe Iohannis în turul doi

Conform graficului, bazat pe datele sondajului CURS, singurul candidat care ar putea produce surpriza în turul doi este Mircea Diaconu. Asta pentru că Diaconu are o plajă largă de unde adună voturi: 18% de la PSD, 6% de la PNL, 2% de la Alianța 2020 USR-PLUS, 31% de la ALDE, 39% de la Pro România, 0% de la PMP și 4% de la alții.  Pe fondul unor mesaje care sa-i vizeze pe alegătorii celor două partide care îl susţin, ALDE şi Pro România, dar şi mesaje pentru atragerea alegătorilor tradiţionali ai PSD, care nu sunt mulţumiţi de candidatura Vioricăi Dăncilă, Mircea Diaconu ar putea să ajungă în turul doi, unde îi va pune mari probleme  lui  Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.