DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mircea Dușa susține că învățământul militar este 'foarte apreciat' și pregătește 'adevărați profesioniști'

mircea dusa

Învăţământul militar a devenit "unul foarte apreciat" în România şi pregăteşte "adevăraţi profesionişti", capabili "să mânuiască tehnica modernă", a afirmat, luni, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, secretarul de stat din Ministerul Apărării, Mircea Duşa, şeful Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, potrivit Agerpres.

"Învăţământul militar a devenit unul foarte apreciat în România şi rezultatele pe care colegiile noastre naţionale din învăţământul militar le obţin sunt dovadă a faptului că, în colegiile noastre militare, există rigoare, disciplină, iar cadrele didactice, fie cele civile, fie cele militare, sunt foarte bine pregătite şi se ocupă cu responsabilitate de pregătirea viitorilor militari ai ţării. Trăim într-o lume în continuă transformare, într-o lume foarte complicată, într-o lume în care zonele de influenţă se împart şi se reîmpart, într-o lume în care situaţia de securitate se schimbă de la o zi la alta, şi, tocmai de aceea, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale am reconsiderat pentru anul de învăţământ 2018-2019 structura reţelei şcolare, fie că e vorba de învăţământul liceal, fie că este vorba de învăţământul superior", a declarat Mircea Duşa.

În acest sens, secretarul de stat a menţionat că a fost reînfiinţat liceul militar de la Constanţa, desfiinţat în urmă cu 20 de ani, şi a crescut numărul de locuri în învăţământul militar superior.

El a mai spus că militarii români sunt "foarte apreciaţi", fiind "adevăraţi ambasadori ai României" în străinătate.

"Instituţiile de învăţământ au menirea de a pregăti adevăraţi profesionişti, pentru că militarul de astăzi nu mai este o persoană cu puşca în mână, ci este specialist de înaltă clasă, capabil să mânuiască tehnica modernă care intră şi care va intra în înzestrarea Armatei Române în anii următori", a mai spus Mircea Duşa.

Conform tradiţiei, cei 120 de elevi din clasa a IX-a au rostit legământul "Mă leg să învăţ carte, să-mi oţelesc braţul şi inima, spre a sluji cu destoinicie patria şi Armata României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

Colegiul militar albaiulian a schimbat, după 41 de ani de tradiţie, subordonarea, trecând de la Statul Major al Forţelor Terestre la Statul Major al Forţelor Aeriene.

Instituţia de învăţământ militar preuniversitar va aniversa, în noiembrie 2019, un secol de existenţă. Înfiinţat în 1919, Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" are sediul în Alba Iulia din anul 1975. Colegiul a funcţionat iniţial la Târgu Mureş, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial la Timişoara. Colegiul a fost desfiinţat în 1947 din motive politice şi reînfiinţat trei decenii mai târziu, de această dată la Alba Iulia.

În colegiu s-au pregătit 63 de promoţii, însumând peste 6.500 de tineri. În cele patru decenii, peste 4.000 de elevi au urmat la Alba Iulia cursurile acestei prestigioase unităţi de învățământ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.