Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană aruncă în aer războiul din Ucraina: Nicio șansă de pace în Ucraina

Inquam Photos / Octav Ganea
Mircea Geoană

Chişinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupaşcu, transmite: Astăzi nu vedem condiţii politice pentru un plan de pace în Ucraina, a declarat vineri, la Chişinău, într-un interviu acordat AGERPRES, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta susţine că un eventual plan de încheiere a conflictului ruso-ucrainean trebuie să aibă la bază cele zece puncte propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Oficialul NATO, aflat într-o vizită în Republica Moldova, a condamnat atacurile armatei ruse asupra obiectivelor civile ucrainene şi a detaliat programul de instruire a piloţilor ucraineni pe avioane F16 în România.

În interviu, Mircea Geoană vorbeşte şi despre o eventuală candidatură a sa la funcţia de preşedinte al Românei.

AGERPRES: Domnule secretar general adjunct, s-a vorbit de o anchetă în cazul căderilor de drone pe teritoriul românesc. Se face împreună cu specialiştii NATO? Aveţi informaţii preliminare despre rezultatele acestei anchete?

Mircea Geoană: Suntem în contact permanent cu autorităţile militare şi politice din România. Avem deplină încredere în capacitatea autorităţilor militare române să ducă la bun sfârşit această anchetă. Suntem în contact permanent cu dânşii şi vreau încă o dată să reconfirm faptul că nu am constatat nicio intenţie deliberată a Federaţiei Ruse de a ataca teritoriul aliat şi că vom condamna în continuare tot ce înseamnă aceste atacuri barbare împotriva infrastructurii civile din Ucraina. Despre asta este vorba. Ruşii distrug sistemul energetic iarna şi distrug sistemul de lanţ de aprovizionare cu hrană pentru restul lumii în timpul verii. Nimic mai odios, nimic mai condamnabil decât acest lucru.

AGERPRES: Războiul din Ucraina durează deja de peste un an şi jumătate. Puteţi face previziuni cu privire la durata acestuia şi eventual la modalitatea de a se încheia? Aveţi informaţii oficial cu privire la vreo intenţie de convorbiri de pace în acest conflict?

Mircea Geoană: Războaiele sunt imprevizibile prin definiţie şi astăzi nu vedem condiţii politice pentru un astfel de început de conversaţie. O bază pentru pace există. Există planul în zece puncte al preşedintelui (Volodimir) Zelenski, care este valabil. El a fost împărtăşit şi îmbrăţişat de foarte multe ţări, inclusiv din afara NATO, şi de aceea cred că aceasta reprezintă o bază foarte, foarte bună.

Vreau să spun un lucru care este foarte important. Preşedintele Biden are o formulă pe care noi o îmbrăţişăm complet. Nicio decizie despre Ucraina fără Ucraina. Deci, până la urmă, Ucraina este un stat suveran pe care îl susţinem şi numai dânşii vor putea stabili conturul păcii, momentul în care consideră că acest lucru poate fi făcut şi vom continua să îi susţinem, pentru că cauza lor este dreaptă şi este justificată şi politic, şi strategic, şi legal, şi moral şi vom continua să susţinem Ucraina fără să fim parte din acest conflict.

AGERPRES: Există un calendar în privinţa instruirii piloţilor ucraineni pe avioane F-16 în România?

Mircea Geoană: Există un un program condus de aliaţii noştri olandez şi danez cu privire la astfel de antrenamente. Statele Unite au anunţat deja locaţii şi termene. Ştiu că şi în România acest acest proces este în curs de pregătire, dar lăsăm, evident, aliaţilor anunţul public cu privire la astfel de elemente. Salutăm faptul că există o dorinţă tot mai largă în cadrul NATO de a oferi echipamente cât mai performante Ucrainei şi, evident, training cât mai rapid şi mai eficace pentru ca aceste echipamente să devină utilizabile în termenul cel mai scurt.

AGERPRES: La acest sfârşit de săptămână va avea loc o reuniune a comitetului militar al NATO. Aveţi pe agendă decizii importante de adoptat, subiecte foarte importante?

Mircea Geoană: Este foarte important să intrăm într-o fază de implementare, de executabilitate a planurilor de apărare aprobate de liderii noştri la Vilnius. De asta se întâlnesc liderii noştri, comandanţii militari ai NATO. Deci vârful militar al NATO, componenta militară, se întâlnesc la Oslo pentru o astfel de conversaţie şi în clipa de faţă avem în faţa noastră un calendar politic şi o calendar militar şi de aceea această întâlnire este foarte importantă pentru a încuraja aliaţii, în conformitate cu noile planuri aprobate, să pună la dispoziţia NATO şi a aliaţilor noştri militari capabilităţile, forţele, structurile de forţă, comandamentele şi tot ce înseamnă implementarea acestor planuri de apărare.

Deci, într-adevăr, o întâlnire foarte, foarte importantă, care va fi urmată de o întâlnire a miniştrilor apărării la Bruxelles, în cursul lunii octombrie, deci la nivelul politic, şi vă spun asta pentru a nu fi surprins nimeni că noi deja ne gândim la summit-ul de la Washington de anul viitor, pentru că aşa este viaţa unor organizaţii serioase, cum este cazul NATO. Am terminat un summit şi vrem să fim siguri că implementăm toate deciziile de la Vilnius în cadenţa cuvenită. Deja pregătim un summit aniversar şi foarte important la Washington, anul viitor.

AGERPRES: Nu pot să închei acest mini-interviu fără să vă întreb despre o candidatură la funcţia de preşedinte a României. În spaţiul public se spune tot mai mult că veţi fi candidat la funcţia de preşedinte. Este adevărat? Aţi luat o decizie în acest sens?

Mircea Geoană: Răspund şi dumneavoastră - Mulţumesc pentru întrebare! Sunt măgulit de frecvenţa acestor întrebări, dar răspunsul meu este invariabil. Am un job de făcut la NATO până în ultima secundă a mandatului meu şi voi servi această organizaţie care este atât de dragă şi care mi-a oferit atât de mult până în ultimul minut, iar când voi termina mandatul meu la NATO şi acest lucru, evident, îl discut cu secretarul general (Jens) Stoltenberg de o manieră extrem de colegială, ca o echipă ce suntem, voi lua decizii cu privire la viitor şi viitorul sună bine şi, indiferent de decizia pe care o voi lua, voi continua să susţin România, să susţin valorile Alianţei noastre şi să susţin ideile democraţiei europene. Deci, dacă îmi puneţi întrebarea asta undeva mai încolo, poate vă dau un răspuns puţin mai precis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.