Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană clarifică speculațiile: Deciziile de a acorda echipamente militare Ucrainei aparţin ţărilor NATO şi partenerilor

Facebook
Mircea Geoana

Deciziile de a acorda echipamente militare Ucrainei aparţin ţărilor NATO şi partenerilor NATO, a declarat, miercuri, la Bucureşti, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, anunță Agerpres.

El a vorbit, într-un briefing de presă la finalul Reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO, despre nevoia de a sincroniza sistemele de apărare antiaeriană cu reconstrucţia sistemului energetic Ucraina.

"În premieră la Bucureşti a avut loc şi o întâlnire în formatul G7+, în care am găsit formule de sincronizare între sistemul de apărare antirachetă pe care trebuie să îl dăm Ucrainei şi efortul de reparare - reconstrucţie a sistemului energetic al Ucrainei", a arătat Geoană. El a subliniat că sprijinul militar, economic, energetic, umanitar pentru Ucraina "va continua de o manieră susţinută şi de o manieră coerentă, atât în cadrul NATO, cât şi în relaţia cu G7 şi cu Uniunea Europeană".

Mircea Geoană a reiterat că deciziile de furnizare de armament către Ucraina sunt decizii naţionale.

"De aceea, la NATO noi nu avem această politică de a spune unui aliat sau nu ce şi cum să dea. Fiecare se organizează în procesul Ramstein, care este deja foarte cunoscut. Când am vorbit cu domnul ministru (Dmitro - n.r.) Kuleba, nu am vorbit de un anumit tip de sistem de apărare antiaeriană, ci am vorbit de nevoia de a avea o apărare cât mai coerentă, cât mai cuprinzătoare, dar şi sincronizată cu efortul de reconstrucţie a sistemului energetic. Este foarte, foarte important. Ca să putem să avem şi să oferim Ucrainei sisteme performante, moderne, occidentale de apărare antiaeriană şi antirachetă, dar făcute şi distribuite într-un astfel de mod încât reconstrucţia sistemului energetic să fie sincronizată cu această protecţie", a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

El a vorbit şi despre actuala situaţie de securitate. "Divorţul Rusiei, prin acest război barbar, de civilizaţia europeană cred că a reprezentat pentru noi toţi, indiferent de geografie, în întreaga Europă, o trezire brutală la realitate. Rusia este un jucător periculos şi imprevizibil şi cred că fiecare ţară, în mod suveran şi democratic, îşi trage propriile concluzii de natură strategică şi politică", a punctat Mircea Geoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.