Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană: Diminuarea bugetului pentru infrastructură reprezintă „stopul” Guvernului Ponta

geoana

”Tăierea bugetului Ministerului Transporturilor, așa cum este prevăzută în rectificarea bugetară, în condițiile în care infrastructura din România este într-o stare deplorabilă, demonstrează că Guvernul Ponta nu dorește să rezolve principala problemă a țării, anume lipsa locurilor de muncă. Investiția în infrastructură înseamnă, de fapt, crearea de noi locuri de muncă, extrem de importante într-un stat care se confruntă, pe zi ce trece, cu un exod tot mai mare, cu un nivel de trai încă scăzut și cu o lipsă acută a investitorilor. În același timp, prin majorarea bugetelor administrațiilor publice locale, Guvernul Ponta urmează, practic, aceeași rețetă care până acum a dat greș de fiecare dată – de acordare a unor sume mari de bani administrațiilor pe același sistem clientelar și de favoritism, bani care au fost folosiți în cu totul alte scopuri decât rezolvarea principalelor probleme ale societății.

Atitudinea Coaliției de guvernare de a se comporta cu banii contribuabililor ca și cum ar fi propriul ei buzunar este evidentă, din moment ce nu s-a respectat termenul legal de 10 zile cât ar fi trebuit ca acest proiect să se afle în dezbatere publică înainte de a fi adoptat. Alocarea unor sume mai mari pentru administrațiile locale în detrimentul Transporturilor, după ce s-a dovedit că cea mai mare parte din aceste sume a mers în cu totul alte direcții decât unde trebuia, reprezintă perpetuarea modului eronat de a face politică al Guvernului Ponta. Când dovedești același nivel de clientelism și de favoritism în împărțirea banilor publici, adică, practic, repeți același lucru la fiecare rectificare bugetară, cum poți să speri că lucrurile se vor îmbunătăți? Când tai de la infrastructură, cum poți spera că vei diminua exodul tinerilor, că îi vei atrage acasă pe cei care de nevoie au plecat din țară, că vei reprezenta o atracție pentru investitori?

Anul acesta s-au ratat toate termenele de începere a lucrărilor în infrastructură, avem o autostradă electorală care trebuie surpată și încă o autostradă importantă cu grave probleme. „Investiția în infrastructură înseamnă, de fapt, crearea de noi locuri de muncă. Tu, ca țară, nu poți să atragi investitori dacă nu oferi o infrastructură dezvoltată, în toate segmentele, fie că vorbim de autostrăzi, căi ferate, canale navigabile sau simple drumuri comunale. Principalele elemente care atrag investitorii sunt forța de muncă și infrastructura, pentru că un investitor trebuie să aibă siguranța că poate efectua operațiunile de comerț, că nu își distruge mașinile și utilajele pe drumurile din România, că nu durează mai mult să traversezi țara de la un capăt la altul decât să tranzitezi mai multe țări legate prin autostrăzi. În același timp, o infrastructură dezvoltată asigură un confort și salariatului dintr-o fabrică a unui investitor străin, întrucât acel om nu va sta cu temerea că într-o zi, din cauza pierderilor prea mari cauzate de starea deplorabilă a drumurilor, patronul va închide fabrica. Ci, din contră, beneficiind de o infrastructură dezvoltată, șansele cresc ca acel om să deschidă încă o fabrică și astfel să ofere și mai multe locuri de muncă”, a declarat președintele P.S.RO, Mircea Geoană.

”Anterior rectificării bugetare, Guvernul Ponta s-a folosit de banii care trebuiau să meargă la investiții, dar pe care nu a reușit să îi cheltuiască, pentru a „mima” un excedent bugetar peste așteptări. Cu aceste sume i-a amăgit pe români cu promisiuni de creșteri salariale și scutiri de taxe și impozite, care, însă, nu sunt sustenabile economic în acest moment. Avem de-a face cu o repetare la indigo a greșelilor făcute în perioada 2005-2008, care au condus la criza economică și recesiune, aceasta fiind rețeta care garantează dezastrul. Toate acestea arată că Guvernul Ponta nu trebuie lăsat să facă bugetul pentru 2016.”, se arată într-un comunicat al PSRO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.