Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană iese la atac: Cere eliberarea imediată a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega, ca şi a celor foarte mulţi prizonieri politici din Belarus

facebook.com
Mircea Geoana

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că obligarea de către Belarus a unui avion civil să aterizeze forţat este un gest care "poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat". "(...) apelăm şi pe această cale la eliberarea imediată a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega, ca şi a celor foarte mulţi prizonieri politici din Belarus. De asemenea, facem un apel către autorităţile din Belarus să demonstreze respect deplin pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la liberă exprimare, inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesta paşnic pentru cauzele pe care cetăţenii din Belarus le îmbrăţişează", susţine Geoană, potrivit news.ro.

"Această aterizare forţată a unui avion civil, cu pasageri civili, de către Belarus a pus în pericol vieţile pasagerilor şi a echipajului, acest act este inacceptabil şi violează în modul cel mai serios toate normele care guvernează aviaţia civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat. Este un incident care ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor şi drepturilor democratice fundamentale", a declarat, luni, Mircea Geoană.

El a adăugat că NATO a salutat public, inclusiv secretarul general, deciziile pe care Uniunea Europeană le-a adoptat cu privire la acest incident.

"Uniunea Europeană are la dispoziţie instrumente diversificate, inclusiv de tipul sancţiunilor economice, NATO nu are acest tip de instrumente şi de aceea sunt în favoarea unei anchete internaţionale care să aducă întreagă lumină şi transparenţă în jurul acestui incident. De asemenea, apelăm şi pe această cale la eliberarea imediată a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega, ca şi a celor foarte mulţi prizonieri politici din Belarus. De asemenea, facem un apel către autorităţile din Belarus să demonstreze respect deplin pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la liberă exprimare, inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesta paşnic pentru cauzele pe care cetăţenii din Belarus le îmbrăţişează. Este pentru poporul din Belarus să-şi aleagă calea şi drumul de urmat în viitor, dar toţi aliaţii NATO susţin şi susţinem un Belarus suveran şi independent, de aceea din punct de vedere al limbajului folosit de către NATO în comunicatul oficial al Consiliului Nord-Atlantic această condamnare este neechivocă, fermă şi fără nicio urmă de ambiguitate", a subliniat Geoană.

Belarusul a obligat la 23 mai un avion aparţinând companiei aeriene irlandeze low-cost Ryanair, care asigura o legătură de la Atena la Vilnius, să aterizeze la Minsk, invocând o alertă cu bombă.

Doi pasageri, jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi partenera sa rusoaică Sofia Sapega, au fost arestaţi.

UE, dintre ale cărei state membre 22 sunt şi membre NATO, a decis să interzică intrarea în spaţiul aerian european al copaniilor aeriene belaruse şi a recomandat copaniilor aeriene europene să evite spaţiul aerian belarus.

Liderii europeni au cerut de asemena să se pregătească sancţiuni economice - sectoriale - vizând regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Aceste sancţiuni urmează să fie prezentate miniştrilor de Externe UE la o reuniune prevăzută la 21 iunie, la Luxemburg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.