Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană recunoaște interesul NATO pentru Chișinău: Republica Moldova este o prioritate de top pentru Alianță

Inquam Photos / Octav Ganea
Mircea Geoană

Republica Moldova, alături de Georgia și Bosnia și Herțegovina, este o prioritate de top pentru NATO și este interesul și obligația Alianței de a acorda asistență acestor țări pentru a-și întări reziliența, a declarat secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, în cadrul Adunării Parlamentare NATO, care a avut loc la Luxembourg. Înaltul oficial a subliniat că ceea ce se întâmplă astăzi în R.Moldova nu este o intervenție militară convențională a Rusiei, ci este un război hibrid deplin, conform deschide.md.

„Republica Moldova împreună cu Georgia și Bosnia, așa cum am menționat este și ea o prioritate de top pentru NATO. Desigur, respectăm neutralitatea Moldovei, conform Constituției, respectăm acest lucru în totalitate”, a declarat Mircea Geoană.

Oficialul NATO a subliniat că Alianța este obligată să ajute R.Moldova, care se află în deplin război hibrid cu Rusia în condițiile în care există asigurare că R.Moldova a decis liber să vină spre Europa.

„Deci, ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova nu este o intervenție militară convențională a Rusiei, este un război hibrid deplin. Este interesul nostru și obligația noastră să ajutăm Moldova, să ajutăm Georgia și să ajutăm Bosnia. Și să ne asigurăm că dacă decid liber să vină spre Europa democratică și liberă, cred că este obligația noastră să îi ajutăm să meargă în acea direcție. Asta facem în NATO, în UE, în NATO și UE”, a adăugat Geoană.

Geoană a apreciat sprijinul României oferit R.Moldova pentru a depăși crizele și provocările de securitate cu care se confruntă.

„Vreau să salut ceea ce face România pentru Moldova ca singurul vecin la vest al R. Moldova. România face o treabă excelentă în susținerea acestui partener foarte important, dar și vulnerabil pe care îl avem”, a mai spus Geoană.

Secretarul general adjunct NATO a menționat că este „foarte fericit ca român și ca lider NATO” că UE a acordat statutul de țară candidată R.Moldova.

În context, Geoană a salutat desfășurarea Summitului Comunității Politice Europene la Chișinău.

Mircea Geoană a evidențiat importanța sprijinului pentru R.Moldova, precum și pentru Georgia, Bosnia și Herțegovina în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare NATO, care a avut loc la Luxembourg, precum și în întâlnirile bilaterale cu aliații și partenerii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.