Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană: Rusia nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol Moldova

Facebook
Mircea Geoana

NATO nu vede în acest moment un risc militar la adresa Republicii Moldova, dar crede că Rusia va încerca să deraieze drumul pro-european al Republicii Moldova în acest an electoral, a declarat Europei Libere secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Într-o discuție cu corespondentul Europei Libere la reuniunea miniștrilor Apărării ai statelor NATO, de la Bruxelles, Geoană a spus că războiul din Ucraina va fi, cel mai probabil, de lungă durată, relatează stiripesurse.md

„Nu vedem nici din partea Ucrainei, nici de partea Rusiei suficient de multe forțe pentru a putea schimba, pe termen scurt cel puțin, dinamica războiului. Este foarte important ca Ucraina să-și păstreze gradul de mobilizare în această luptă pentru independență și suveranitate”, a explicat oficialul NATO.

Încă din primele zile ale invaziei ruse, în spațiul public se vehiculează ideea că R. Moldova ar putea deveni „următoarea țintă” a Rusiei, în cazul unei victorii în Ucraina. Cea mai recentă declarație de acest fel a fost făcută de noul șef al Statului Major al Apărării din România, Vlad Gheorghiță.

Mircea Geoană susține, însă, că „Federația Rusă nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol R. Moldova”.

„Ucraina este, într-un fel, prima linie de apărare pentru noi toți, inclusiv pentru R. Moldova. Avem tot interesul să continuăm să sprijinim Ucraina. (...) Nu vedem un risc militar la adresa R. Moldova. În schimb, vedem alte riscuri de natură hibridă, o retorică strategică menită să creeze îndoială și teamă în populația R. Moldova”, a precizat secretarul general adjunct al NATO.

El mai spune că în acest an, când vor avea loc alegeri în mai multe țări, inclusiv în R. Moldova, „Rusia va încerca, fără îndoială, să le pună în pericol democrațiile”.

„Este clar că în Federația Rusă există interes evident pentru a deraia drumul pro-occidental al R. Moldova sau al altor țări candidate la aderarea la UE. Deci, e nevoie de vigilență maximă. Apărați-vă democrația. Aici nu este vorba de o persoană politică sau altceva, este totalmente inacceptabil ca un terț să încerce să schimbe votul liber al cetățenilor unei țări. Că unii votează într-o direcție sau în alta este un subiect electoral și politic”, a spus Geoană.

În această toamnă, în R. Moldova urmează să aibă loc alegeri prezidențiale concomitent cu un referendum privind aderarea la UE, propus de actuala președintă, Maia Sandu. În preajma alegerilor locale de anul trecut, autoritățile de la Chișinău spuneau că au contracarat mai multe tentative din partea Rusiei de a influența mersul alegerilor.

„Este absolut vital ca cetățenii R. Moldova să poată să voteze așa cum le dictează conștiința, fără interferențe din afară”, a spus secretatul general adjunct al NATO.

Geoană a evitat să răspundă, însă, la întrebarea Europei Libere dacă va candida la prezidențialele din România din acest an, spunând că „nu este nici locul, nici momentul potrivit”. Ultimele sondajele de opinie îl plasează pe primul loc în intențiile de vot ale românilor.

Șeful Statului Major al Armatei Române, Vlad Gheorghiță, spune că România trebuie să adopte o lege care să prevadă pregătirea populației civile în cazul unui eventual conflict militar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.