Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Geoană vrea majoritate în Parlament pentru adoptarea legii electorale în două tururi

mircea geoana

Senatorul Mircea Geoană, preşedintele PSRO, a declarat luni că din discuţiile cu premierul Dacian Cioloş a reieşit că acesta nu intenţionează să recurgă la ordonanţă de urgenţă sau la procedura asumării răspunderii Guvernului pe modificarea legislaţiei electorale. Mircea Geoană a subliniat că ar fi de datoria parlamentarilor să construiască o altă majoritate pe acest subiect.

"Este evident că domnul Cioloş nu doreşte să scoată cartoful fierbinte pe care cele două mari partide tradiţionale - PSD şi PNL - l-au convenit anul trecut. Este clar că, în acest moment, asistăm la o încercare disperată a vechiului sistem politic de a împiedica apariţia unei noi generaţii de partide. Şi ceea ce se întâmplă în acest moment este o dovadă clară de ipocrizie din punct de vedere al intenţiei reale de a schimba modul în care România este guvernată, administrată şi care să ofere românilor şansa de a vota opţiuni diversificate. Ne-a confirmat şi nouă domnul premier Cioloş că nu intenţionează să folosească instrumente de tip ordonanţă de urgenţă sau asumarea răspunderii în Parlament. Noi considerăm că este obligaţia noastră, în Parlament, de a construi o eventuală majoritate în jurul acestui subiect", a declarat Mircea Geoană.

Preşedintele PSRO a adăugat că în discuţiile cu premierul a ridicat şi o problemă principială. "Sistemul de alegere a primarilor este doar o mică bucăţică dintr-un eşafodaj de legi, care, de fapt, reprezintă perpetuarea vechiului sistem politic în România. V-am dat un exemplu pe care l-am dat şi domnului Cioloş cu privire la reprezentarea partidelor în secţiile de votare. (...) Am făcut o propunere cu privire la faptul că în secţiile de votare să fie reprezentate toate partidele care depun liste complete pentru alegerile locale. (...) Pentru a nu crea o problemă bugetară suplimentară, anvelopa bugetară care este în acest moment dedicată celor care sunt în secţiile de votare să fie împărţită între toate aceste partide", a explicat Mircea Geoană. El a menţionat că delegaţia PSRO i-a sugerat premierului, de asemenea, să exprime prin Guvern un punct de vedere favorabil la un proiect de lege depus de formaţiunea sa cu privire la votul electronic, având în vedere rata de participare redusă la vot.

"De aceea nu cred că subiectul votului în două tururi trebuie să fie ultimul răspuns al Guvernului actual. Chiar dacă are o viaţă limitată în timp, chiar dacă este clar că nu are susţinere parlamentară, chiar dacă există o anumită prudenţă, pe care pot să o înţeleg, (...) asta nu înseamnă că în tot ceea ce este nevoia profundă de schimbare adevărată în România actualul Guvern nu are nicio obligaţie. Măcar să dea semnalul de transformare a sistemului în care se aleg cei care vor administra România pentru următorii patru ani de zile", a declarat Geoană. Cât priveşte ideea PSD şi ALDE că schimbarea legislaţiei electorale ar trebui făcută de viitorul Parlament, el a spus că "va fi prea târziu". "Vechiul sistem se va reproduce în 2016. Patru ani de zile vor rămâne şi primarii şi consilierii locali şi viitori parlamentari, ceea ce înseamnă că vechiul sistem de partide va rămâne la putere la nesfârşit, indiferent cum se numeşte partidul care guvernează sau nu guvernează sau care este în Opoziţie sau la Putere", a declarat Geoană. După discuţiile cu PSRO, premierul Dacian Cioloş a plecat de la Vila Lac 1 unde au avut loc consultările, în jurul orei 15,05, fără a face declaraţii presei. Singura formaţiune care nu a ajuns la consultările cu premierul a fost UDMR, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.