Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mircea Hava îl URECHEAZĂ pe Claudiu Năsui: NU e bine să flenduri tema privatizării industriei de armament

zi-de-zi.ro
Mircea Hava

Liderul liberalilor din Alba, europarlamentarul Mircea Hava, îl critică pe ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, şi îi transmite că "nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără o strategie clară", scrie Agerpres.

"Am aflat, azi, despre cea mai recentă iniţiativă a ministrului Claudiu Năsui, aceea de elibera din funcţie administratorii speciali de la fabrica de arme din Cugir. Auto-intitulata "noua clasă politică" înţelege superficial, spre o adaptare după ureche, reforma, dar şi abordarea ei în economie. Nu discut, neapărat, despre cei doi domni rămaşi fără funcţie, pentru că nu m-a preocupat niciodată negocierea funcţiilor, nici chiar în actuala coaliţie. Resping categoric faptul că, indiferent în zona cărui partid stăteau aceste funcţii, poţi face bravadă dintr-o biată măsură de management. Cu atât mai mult cu cât gestul de azi a fost livrat la pachet cu ideea de a privatiza producţia de armament şi cu o altă idee, mai veche, de a deschide o nouă fabrică în Mehedinţi. Unde să se facă pistoale Beretta. Acolo, nu la Cugir. Deja scriu mult, poate prea mult pentru ca domnul ministru sau apropiaţii dânsului să poată urmări textul până la capăt. Aceştia fiind obişnuiţi cu artificii de imagine, fumigene servite rapid, care să acopere lipsa de logică şi profunzime. Domnul Năsui ar trebui să priceapă că nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără sa ai o strategie clară", a scris Hava, marţi, pe Facebook.

El a subliniat că este de preferat ca acest sector să devină funcţional, iar apoi să fie definite programe de dotare şi înzestrare multianuale, ale armatei şi altor forţe, pentru ca "posibili investitori privaţi, cu participare în marjă mai mare decât statul, să ştie de ce vor prelua fabrici cu regim special, de ce le vor moderniza cu investiţii uriaşe şi, mai ales, cum ne vor feri de un cost social major prin păstrarea angajaţilor din domeniu".

"E clar că domnul ministru a scos pistolul spre partenerii din coaliţie, ca într-un western, dar plin cu gloanţe oarbe. Măsura de azi e fix praf în ochii premierului, pentru că e cel puţin ciudat să vorbeşti de fabrici noi, când tu eşti capabil să le pui pe butuci pe cele cu tradiţie. Revoluţia bunei guvernări, fără niciun plan concret, nu înseamnă să dai doi oameni afară şi să te tângui la foc automat în televizoare că treaba nu merge. Sau poate vrei să meargă, dar în altă parte decât în Cugir... Chestie pentru care nici nu ţi-ar păsa ce explicaţii ar avea de dat administraţia de acolo oamenilor din Cugir sau din împrejurimi, darămite cum va deconta PNL, ca partid majoritar aflat la guvernare", a adăugat liberalul.

Hava îl somează public pe ministrul Claudiu Năsui "să-şi reconsidere orice eventuală decizie ca parte din producţia de armament ce ar putea fi realizată la Cugir să fie mutată în vreo fabrică desenată pe hârtie".

"S-a mai discutat de cele 25.000 de pistoale Beretta, promise anul trecut spre fabricare pe un câmp din Mehedinţi, deocamdată gol, în loc să fie făcute la Cugir, într-una din fabricile etalon ale industriei de apărare din România, dar şi din lume. E inadmisibil ca un membru din Guvernul României să se facă vinovat de astfel de jocuri de imagine, dar în fapt să nu întărească cu nimic o parte a economiei naţionale. Nu voi fi niciodată de acord cu soluţii cu care nu ar fi de acord nici un student la economie aflat în primul semestru de facultate, cu experimente de laborator atunci când e vorba de un domeniu atât de vital cum este cel al industriei de apărare. Cu atât mai mult, nu voi accepta niciodată ca oamenii din Cugir sa fie subiectul unui cost social, prin diminuarea sau relocarea producţiei de armament din zonă, în ciuda unei tradiţii evidente. Sunt convins că astfel de idei năstruşnice vor rămâne doar în acest stadiu şi că se vor lovi de refuzul premierului Florin Cîţu, cel care, în final, trebuie să îşi asume responsabilitatea în probleme atât de sensibile", a mai scris europarlamentarul.

Administratorii speciali de la Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir şi Uzina Automecanica Moreni au fost eliberaţi din funcţie, a anunţat, marţi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

"Eliberăm din funcţie alţi administratori 'speciali'. De data aceasta este vorba de administratorii 'speciali' a trei companii de stat: Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir şi Uzina Automecanica Moreni. Salariile lor erau de 10.874 lei, 14.630 lei şi 16.142 lei pe lună. Cât de bine au fost administrate aceste companii? Automecanica Moreni face pierderi an de an (între 7 şi 8 milioane de lei) şi are capitaluri proprii negative, adică mai multe datorii decât active. Celelalte două sunt, de asemenea, pe pierderi. Cu rezultate operaţionale care s-au înrăutăţit anul trecut faţă de 2019. Pe scurt, tipic companii de stat, care trăiesc din banii contribuabililor", a scris Claudiu Năsui.

Potrivit ministrului, aceşti administratori speciali "nu făceau absolut nimic". Conform legii, ei ar fi trebuit să pregătească aceste companii pentru privatizare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.