Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sociologul Mirel Palada: 'Masca în aer liber este prostie milițienească pură'

palada

Sociologul Mirel Palada consideră că obligativitatea purtării măștii în spații închise, aglomerate, este utilă pentru că reduce riscul de răspândire a Covid-ului, însă purtarea măștii de protecție în aer liber „nu are nimic de-a face cu Covidul, doar cu milițienii noștri tembeli”, fiind ”o manieră cvasi-ritualică de proiectare a puterii, de hegemonie simbolică”.

„Văd pe stradă din ce în ce mai mulți oameni normali la cap care au curajul să meargă fără mască. Oameni normali la cap care știu că unele din cerințele acestei dictaturi sanitare sînt pur și simplu cretine. Să umbli cu masca în aer liber are aceeași valoare de rațiune și de utilitate ca și plasele alea cu ochiuri largi, de lagăr nazist, puse la supermarketuri pentru a împiedica circulația Covidului. Sînt pur și simplu prostie milițienească pură, completă, nediluată.

Nu sînt nebun la cap să contest validitatea măștii. Dar nu în aer liber, unde sîntem înconjurați de zeci de milioane de litri de aer și probabilitatea de transmisie scade exponențial, pe măsură ce spațiul disponibil este din ce în ce mai mare. Totul în lumea asta e pe bază de probabilități. Riscul se evită atunci cînd probabilitatea e mare, nu cînd e practic reziduală. Nu mergi cu cască de protecție în casă, decît dacă are cumva nevasta boală pe tine să-ți frigă o tigaie în cap. Altminteri, porți cască doar pe șantier, acolo unde-ți poate pica o cărămidă în cap, sau doar pe trotinetă, acolo unde poți pica tu în cap ca un trotinetist tembel ce ești. În rest, casca are exact aceeași utilitate și rațiune de a fi precum basca sau baticul: ține doar de cald, să transpiri în ea, să-ți năclăiască părul.

La fel și cu masca. Obligativitatea purtării măștii e o măsură pertinentă pentru spații închise, aglomerate, acolo unde multă lume respiră același aer ore întregi. Acolo da, probabilitatea să transferi Covidul dintr-un plămîn într-altul chiar e ridicată. Acolo se impune masca pentru evitarea pandemiei. Dar, pentru numele lui Dumnezeu, nu pe trotuar, în ditamai aerul liber care urcă deasupra capului tău de cetățean sclav pînă în văzduh, pînă spre spațiul cosmic.

Milițienii noștri care ne conduc sînt obtuzi, bătuți în cap și degrabă dedați la abuzuri. Umflă-l, amendează-l, restricționează, interzice. Masca în aer liber nu are nimic de-a face cu Covidul, doar cu milițienii noștri tembeli care au putere de decizie asupra vieților noastre.

E doar o manieră cvasi-ritualică de proiectare a puterii, de hegemonie simbolică. Așa cum practică musulmanii asuprirea asupra femeilor pe bază de cîrpă peste față, la fel și dictatorii noștri sanitari. E felul milițienilor cu cap pătrat care ne conduc de a-și impune voința abuzivă asupra noastră. De a ne transmite un mesaj de samavolnicie de tip moș Teacă, un urlet țîfnos de sergent care face instrucție cu noi: faceți ce vă ordonăm, nu contează dacă e de bun simț sau nu, ordinul se execută, nu se discută, fiți sclavii noștri disciplinați.

Mă bucur că sînt din ce în ce mai mulți oameni normali la cap care, prin comportamentul lor public, scot în evidență această mare cretinătate specifică dictaturii sanitare care ne chinuie viețile în mod inutil”, a comentat sociologul, vineri, pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.