Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mişcare politică decisivă în Ucraina: Preşedintele Poroşenko a făcut o numire cheie

Petro Porosenko

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a numit vineri în postul de consilier pe Leszek Balcerowicz, economistul polonez considerat 'părintele' reformelor liberale promovate în Polonia şi al valului de privatizări ce a urmat căderii comunismului, transmite AFP.

Balcerowicz urmează să fie reprezentatul special al lui Poroşenko în guvern. Numirea acestuia, precum şi cea a fostului ministru slovac de finanţe Ivan Miclos în postul de consilier al noul premier Volodimir Groisman, sunt decizii considerate de unii comentatori drept un semn de bunăvoinţă faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), care a suspendat cu trei luni în urmă ajutorul financiar destinat Ucrainei, ca urmare a crizei politice. FMI condiţionează reluare acestui ajutor de implementarea unei serii de reforme, inclusiv măsuri nepopulare de austeritate, şi de intensificarea luptei împotriva corupţiei, un fenomen endemic în Ucraina.

Guvernul de la Kiev are mare nevoie de acest ajutor din cauza crizei economice determinate în mare parte şi de conflictul armat cu separatiştii proruşi. Volodimir Groisman l-a înlocuit săptămâna trecută în postul de premier pe Arseni Iaţeniuk, un politician prooccidental, însă intens criticat pentru lentoarea reformelor şi pentru implicarea unora dintre apropiaţii săi în scandaluri de corupţie. Dar odată cu schimbarea de guvern şi-a pierdut postul şi Nathalie Jaresko, o americancă de origine ucraineană, care în executivul lui Iaţeniuk a deţinut postul de ministru de finanţe.

Pe de altă parte, în timp ce mai mulţi dintre miniştrii cabinetului Groisman par că au fost selectaţi mai degrabă în urma compromisurilor politice decât datorită calităţilor profesionale, polonezul Balcerowicz şi slovacul Miclos sut percepuţi ca fiind profesionişti capabili să contribuie la aplicarea unui program de austeritate, care în cazul prezent al Ucrainei implică şi o creştere a tarifelor la energie pentru populaţie, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.