Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcări de stradă în Republica Moldova: Socialiştii proruşi de la Chişinău cer demisia Maiei Sandu și a Guvernului

Mai mulţi membri şi susţinători ai Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) s-au adunat duminică în faţa parlamentului din Chişinău la o acţiune de protest împotriva a ceea ce ei au calificat drept "politici antisociale" ale guvernului, relatează publicaţia moldoveană Ziarul de Gardă. Manifestaţia de la Chişinău are loc în contextul arestării, sub acuzaţia de corupţie, a fostului lider al Partidului Socialist, fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Agenţia de presă EFE, citând agenţiile de presă ruse TASS şi Interfax, a transmis că mii de moldoveni proruşi au participat la acest protest pentru a cere demisia guvernului condus de premierul Natalia Gavriliţă.

Socialiştii au scandat "Jos guvernul!", "Jos Maia Sandu!", "Ruşine!", "Libertate!".

"Astăzi suntem mii, dar dacă va fi necesar vom fi zeci de mii", a scandat Vlad Bătrîncea, secretarul executiv al PSRM, care a propus crearea unui "front comun" cu toate forţele politice "sănătoase" pentru " a trezi la realitate această guvernare", cu scopul asigurării drepturilor şi libertăţilor fiecărui cetăţean, potrivit NewsMaker.md.

"Tot poporul este dezamăgit 'de aceste timpuri bune'. Au adus în funcţii oameni incompetenţi. Ei nu ştiu şi nu pot să conducă", a susţinut Bătrâncea.

Potrivit politicianului de opoziţie, acesta este doar primul dintre numeroasele proteste pe care opoziţia intenţionează să le organizeze. "Vom cere alegeri anticipate", a afirmat el.

Săptămâna aceasta, Igor Dodon a fost condamnat la 30 de zile de arest la domiciliu pentru îmbogăţire ilegală şi înaltă trădare.

Dodon, preşedinte al Republicii Moldova între 2016 şi 2020, a fost reţinut marţi după o serie de percheziţii la reşedinţa sa şi la domiciliul rudelor sale, la sediile fundaţiilor sale, între care Asociaţia de afaceri moldo-rusă, al cărei preşedinte este.

În cadrul percheziţiilor, autorităţile au ridicat mai multe obiecte de lux şi bani în valută naţională (lei) şi străină.

Dodon considera că este un "dosar politic", în timp ce preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a asigurat că dacă politicianul nu a făcut nimic ilegal, "nu are de ce să se teamă".

Organizatorii protestului anunţaserăr că acţiunea lor se va desfăşura fără drapele de partid, conform principiului microfonului liber, la care poate face declaraţii oricine doreşte.

Acesta nu este primul protest al socialiştilor, aminteşte NewsMaker.md. Ultimul a avut loc la 26 mai în faţa Judecătoriei din cartierul Ciocana, în ziua în care magistraţii au examinat demersul privind plasarea în arest a fostului preşedinte socialist Igor Dodon.

În contextul în care protestatarii au cerut demisia executivului, Ziarul de Gardă a solicitat o reacţie Anastasiei Taburcean, purtătoarea de cuvânt a premierului Natalia Gavriliţă. "Suntem un stat democratic, or într-un stat democratic oricine are dreptul să protesteze", s-a limitat să afirme aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.