Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mișcări politice intense în Balcanii de Vest: o naționalistă croată a fost numită în fruntea guvernului bosniac

bosnia

Borjana Kristo, din partidul naţionalist croat HDZ BiH, a fost aleasă miercuri prim-ministru de către Parlamentul Bosniei şi Herţegovinei, ea devenind astfel prima femeie care ajunge în fruntea guvernului central al acestei ţări, care a organizat alegeri generale în octombrie, transmite EFE.

Kristo a primit sprijinul a 23 din cei 42 de deputaţi ai Camerei Reprezentanţilor din parlamentul central al Bosniei şi Herţegovinei, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, preşedinţia tripartită bosniacă, formată dintr-un sârb, un croat şi un musulman, îi încredinţase lui Kristo formarea guvernului, dar mai lipsea confirmarea ei de către parlament.

Una dintre principalele priorităţi ale Borjanei Kristo este apropierea Bosniei şi Herţegovinei de Uniunea Europeană (UE) şi NATO.

Kristo, juristă în vârstă de 61 de ani, este candidata comună a HDZ BiH, a unui grup de opt partide moderate musulmane bosniace şi a partidului naţionalist sârb SNSD.

Aceste formaţiuni, care se conturează drept o coaliţie de guvernare la nivel central, ar lăsa în afara puterii partidul naţionalist musulman bosniac SDA pentru prima dată în mai bine de 20 de ani.

Partidele naţionaliste, care îşi axează mesajele pe divizările etnice, continuă să domine ţara la aproape trei decenii de la războiul civil în care s-au înfruntat etnici sârbi, croaţi şi musulmani.

După încheierea conflictului, în 1995, Bosnia a fost împărţită în două entităţi autonome, una comună pentru musulmani şi croaţi, şi alta pentru sârbi, care în ultimele luni şi-au intensificat mesajul secesionist şi ameninţările privind ruperea legăturilor cu instituţiile centrale, notează EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.